2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Palesztin szerzetesnőket avatott szentté a pápa

2015. május 17., vasárnap 17:19, frissítve: vasárnap 17:46

Az első palesztin szenteket avatta fel Ferenc pápa. A katolikus egyházfő négy apácát iktatott a szentek sorába, közülük ketten a Szentföldön éltek. A szertartáson részt vett a palesztin elnök is. A Vatikán egy, a palesztinok és a Szentszék közti együttműködési szerződésben hivatalosan is elismerte a palesztin államot.

Jézus mennybemenetelének ünnepén négy apácát avatott szentté a pápa a vatikáni Szent Péter téren. Egy francia és egy olasz nővér mellett két palesztin szerzetesnőt is szentként tisztel ezentúl a katolikus egyház. Mindketten a 19–20.század fordulója körül éltek, életükkel pedig Ferenc pápa szerint példát mutattak nemcsak a keresztényeknek, de a zsidóknak és muszlimoknak is.

– A szegény és tanulatlan Marian Baouardy nővér képes volt olyan világos tanácsokat és magyarázatokat adni teológiai kérdésekben, ami a Szentlélekkel való állandó kapcsolatának eredménye. A lélekben való elmélyülése segítette a muszlim világgal való párbeszédében is. Hasonlóan Marie Alphonsine Danil Ghattas nővér is világosan megértette, hogy mit jelent Isten szeretetének kiáradása az igehirdetésben, hogy tanúja legyen a szelídségben és az egységben. Megmutatja, milyen fontos, hogy felelősek legyünk egymásért, hogy egymás szolgálatáért éljünk – fogalmazott a szentatya.

A szentté avatási misén részt vett a jeruzsálemi latin pátriárka és a palesztin elnök is. Mahmúd Abbászt szombaton magánkihallgatáson is fogadta Ferenc pápa, aki azt mondta, a palesztin államfő a béke angyala lehet a Közel-Keleten. Az egyházfő déli beszédében is a kölcsönös megbékélést kérte az izraeli és a palesztin vezetőktől. A héten a Vatikán egy szerződésben a „palesztin állam” megnevezést használta, ezzel pedig a Szentszék hivatalosan is államalakulatként ismerte el a palesztin területet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!