2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Óva int a falak építésétől az olasz kormányfő

2015. június 24., szerda 18:41, frissítve: csütörtök 09:00

Az Európai Bizottság részleteiben nem foglalkozott a dublini rendelet kérdésével. A brüsszeli testület alelnöke csak annyit közölt, hogy minden tagállamnak be kell tartania az uniós szabályokat, így a menekültek visszafogadásáról szóló rendeletet is. Közben az olasz kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy falak emelésével nem tudják megoldani a menekültkérdést. Franciaországba brit rendőröket küldenek, hogy segítsenek az ottani hatóságoknak megakadályozni a bevándorlók továbbjutását.

Bevándorlók rendszeresen megrohanják a kamionokat Calais-nál, Nagy-Britanniába akarnak eljutni a Csatorna-alagúton. Idén körülbelül harmincezren próbálkoztak, és minden harmadik embernek sikerült is. A francia kikötővárosban lévő menekülttábort június elején felszámolta a rendőrség, de a környéken még mindig 3-5 ezer menekült él. A hatóságok pedig nem bírják kiszűrni őket. Csak a La Manche csatorna túloldalán buknak le. Az emberáradat miatt a brit kormányfő a londoni parlamentben közölte, a határ megerősítésére készülnek.

– Megvizsgáltuk annak a lehetőségét, hogyan tudnánk több határőrt, keresőkutyás csapatot a csatorna túlsó oldalára küldeni, hogy megváltozzon a helyzet. És munkálatokat végzünk egy kerítéssel kapcsolatban, nemcsak Calais kikötőjében, hanem az Eurostar és az EuroTunnel bejáratainál. Ezekkel pozitív változások érhetők el, és együtt kell működnünk a franciákkal. Nem szabad egyik oldalon sem egymásra mutogatni és egymást hibáztatni – emelte kis David Cameron brit kormányfő. Calais polgármestere ugyanis eddig amiatt bírálta a brit vezetést, hogy nem tesz eleget a kikötő biztonságáért.

A bevándorlás az olasz parlamentben is szerepelt a napirenden. Matteo Renzi kormányfő – a magyar–szerb határra tervezett kerítésre utalva – óvott attól, hogy Európában falak építésével oldják meg a menekültkérdést. „Nekünk kell megakadályoznunk a falak emelését Európában, vagyis azoknak, akik látták, ahogy ezeket a falakat lerombolják. Ma az a veszély áll fenn, hogy egy ugyanolyan falat fognak emelni, mint annak idején Berlinben láttuk. Egy igazi falat. Amit néhányan Magyarország és Szerbia között akarnak emelni. Nem hagyhatjuk, hogy Európa szélén Albánia és Szerbia a menekültek miatt ekkora nyomás alatt maradjon” – vélekedett az olasz kormányfő.

Matteo Renzi a dublini rendelet reformjára szólította fel Brüsszelt és közölte azt is, hogy országa nincs olyan helyzetben, hogy több migránst befogadhasson, és nem viselheti egyetlen ország a válság súlyát. A baloldali miniszterelnök hozzátette, eddig 61 ezer embert mentettek ki a Földközi-tengerből, ez a tavalyinál nyolcszázzal több.

Az Európai Bizottság alelnöke viszont megvédte a testület javaslatát, amely kvóta szerint osztaná el a tagállamok között a menekülteket és megvédte a dublini rendeletet is. „A bizottság továbbra is kitart az eredeti javaslata mellett, mert úgy gondoljuk, hogy ez a jó javaslat, ez szolgálja az állampolgárok érdekeit, és nemcsak morálisan ez a helyes döntést, hanem a személyes érdekünk is itt, az Európai Unióban, hogy ragaszkodjunk eredeti javaslatunkhoz. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi szabályainkhoz is ragaszkodnunk kell” – közölte Kristalina Georgieva költségvetési biztos, az EB alelnöke.

A menekültválság kérdésével kiemelt helyen foglalkoznak az Európai Unió állam- és kormányfői is csütörtökön kezdődő kétnapos, brüsszeli csúcstalálkozójukon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!