2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Összecsapás egy rasszizmus elleni tüntetésen

2015. május 4., hétfő 10:07, frissítve: hétfő 10:10

Rendőrök és tüntetők csaptak össze Tel-Avivban, egy rasszizmus elleni tüntetésen. Etióp származású zsidók demonstráltak a rendőri túlkapások miatt, miután nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen rendőrök bántalmaztak egy színes bőrű izraeli katonát.

Könnygázt és hanggránátokat vetett be az izraeli rendőrség a rendőri rasszizmus és erőszak ellen Tel-Aviv belvárosában tüntető etióp zsidókkal szemben. A demonstrálók egy hét alatt már másodszor vonultak utcára. Az antirasszista felvonulást azért szervezték, mert az interneten napvilágot látott egy felvétel, amelyen a rendőrök egy színes bőrű izraeli katonát lökdösnek és ütnek. Az antirasszista csoport vezetője szerint a felvételek sokkolták a közösséget. „Egy etióp származású katonát brutálisan megvertek a rendőrök a semmiért. Sokan azok közül, akiket itt lát, már voltak szenvedői ennek a fajta rendőri erőszaknak” – mondta Fentahun Assefa-Dawit ügyvezető igazgató.

Az izraeli lovasrendőrök összecsaptak az etiópokkal. A tüntetők felborítottak egy rendőrautót és kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket. Több mint 20 rendőr megsérült, több demonstrálót letartóztattak.

Nemcsak Tel-Avivban, de Jeruzsálemben is összecsaptak a rendőrök a feldühödött etiópokkal. A tiltakozók a miniszterelnök rezidenciájához mentek. Az egyenruhások vízágyúkkal próbálták meg őket feltartóztatni. Benjámín Netanjáhú miniszterelnök nyugalomra szólított fel, és azt mondta, már hétfőn találkozni szeretne az etiópiai aktivistákkal és a megvert katonával is. A tüntetők nem hisznek abban, hogy a kormányfővel való tárgyalás változást hozna.

Izraelbe az állam 1948-as megalapítása óta 120 ezer etiópiai zsidó vándorolt be. Az etiópiai zsidók évszázadokon át elszigetelten éltek a többi zsidó közösségtől, és izraeli vallási elöljárók csak az 1970-es évek közepén ismerték el őket zsidóként.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!