2022. 01. 17. Hétfő Antal, Antónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 07:00

Orosz inváziótól tartva félkatonai alakulatot szerveznek

2016. február 3., szerda 08:42

Félkatonai alakulatot hoz létre a lengyel kormány és a hadsereg. Orosz invázióra készülnek. A lengyel nemzetbiztonsági hivatal volt vezetője szerint Oroszország bármikor villámháborút indíthat az EU ellen, és meg akarják akadályozni az ország lerohanását.

Jelenleg nagyjából 120 félkatonai csoport működik Lengyelországban. Ezekből csinál most a lengyel kormány egy hivatalos alakulatot a hadseregen belül. „A védelmi minisztériumnak kötelessége, hogy anyagilag támogasson minden projektet, amely az ország önvédelmi erejét fejleszti. A keleti határon erre mindenképp szükségünk van” – nyilatkozta Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter.

Jelenleg körülbelül 10 ezer civil tagja van a hadsereghez tartozó csoportnak, de jövő ilyenkor a kormány tervei szerint már 45 ezren lesznek. „Képesnek kell lennünk megvédeni az országot. A gyakorlatainkon készülünk közelharcra, csoportos és egyéni összecsapásokra, de túlélési és lövészeti gyakorlatot is tartunk” – ismertette Karol Bandurski, az alakulat parancsnoka.

A lengyel kormány az oroszokat tartja az első számú ellenségnek, szerintük a moszkvai vezetés akármikor megindíthatja a háborút Európa ellen. „Elengedhetetlenül fontos, hogy legyenek olyan alakulataink, amelyek bármelyik pillanatban készen állnak egy háborúra. Hogy képesek legyünk megvédeni a határainkat, a reptereket, az állomásokat, hogy ne lehessen lerohanni az országot” – mondta Stanislaw Koziej, a lengyel nemzetbiztonság korábbi vezetője.

Az ellenzék szerint veszélyes, ha jobboldali milíciák hivatalos jogköröket kapnak. „Aggasztó, hogy a jobboldali kormány a saját felügyelete alá vonja ezeket a milíciákat, mert később a saját belpolitikai céljaira is fel tudja ezeket használni” – vélte Roman Kuzniar lengyel biztonságpolitikai szakértő.

A Fidesszel jó viszonyt ápoló lengyel Jog és Igazságosság kormányát tavaly novemberi hatalomra kerülése óta bírálják a saját alkotmánybírái kinevezése és a médiatörvény átírása miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!