2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Orosz idegméreg miatt került kritikus állapotba egy brit házaspár

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 13:11, frissítve: csütörtök 13:33

A Szkripal-ügyben is kimutatott orosz idegméreg miatt lett rosszul a szombaton kórházba szállított brit házaspár. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogyan kerültek kapcsolatba az anyaggal, de nincs arra utaló jel, hogy szándékos mérgezés történt volna.

Múlt szombaton szállították kórházba a középkorú brit párt az angliai Amesburyben. Először a nő, majd később a férfi lett rosszul, az orvosok eleinte kábítószer-túladagolásra gyanakodtak. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a megbetegedést ugyanaz az idegméreg okozta, amellyel a volt orosz–brit kettős ügynök, Szergej Szkripal és annak lánya ellen követtek el merényletet tavasszal a 11 kilométerrel arrébb levő Salisburyben.

„A minták részletes elemzése után megerősítjük, hogy a férfira és a nőre a Novicsok idegméreg hatott, ami ugyanaz az ágens, mint amivel Szergej és Julija Szkripalt megfertőzték. A kórház legutolsó információja szerint a páciensek kritikus állapotban vannak. Mindketten brit állampolgárok és a közelben élnek. Nyomozóink kikérdezik a legközelebbi hozzátartozóikat, de ami a legfontosabb jelen pillanatban, hogy senki mást nem kellett hasonló tünetekkel kórházba szállítani” – mondta Neil Basu, a Scotland Yard különleges egységek szóvivője.

A Novicsok nevű idegmérget a 70-es 80-as években dolgozták ki a Szovjetunióban. Már percekkel a kontaktus után képes hatni, idegbénulást és a szervezet összeomlását okozza. Azt egyelőre nem tudják, hogy a házaspár hogyan került kapcsolatba az idegméreggel. A brit sajtóban felmerült az is, hogy a márciusi Szkripal-mérgezés után a hatóságok nem végeztek alapos munkát a helyszínek megtisztításánál.

„Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy mossák ki a ruhájukat, és töröljék le a személyes tárgyaikat, cipőket és táskákat. A korábbi esetben is ugyanezt a tanácsot adtuk, de most, ha lehet, még hangsúlyozottabban” – javasolta Sally Davies, brit tisztifőorvos.

A házaspár egyelőre kritikus állapotban van, ugyanott ápolják őket, ahol Szergej Szripalt és lányát is kezelték a támadás után. A mérgezés miatt a belügyminiszter összehívta a kormány rendkívüli bizottságát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!