2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Orosz EU-nagykövet: Brit katonai méreggel akartak végezni Szkripallal

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 10:41, frissítve: vasárnap 15:11

Továbbra is különleges sátor borítja Salisburyban azt a padot, ahol március elején öntudatlan állapotban megtalálták Szergej Szkripal brit–orosz kettős ügynököt és lányát. Mindkettejüket egy ritka idegméreggel mérgezték meg – a brit hatóságok szerint. A brit kormányfő szerint a Novicsok nevű szert az oroszok fejlesztették ki.

Moszkva tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz, a külügyi szóvivő szombaton azt közölte, a mérgező anyag nagy valószínűséggel Csehországból, Szlovákiából, Nagy-Britanniából vagy Svédországból származik, de akár az Egyesült Államokból is érkezhetett.

Vasárnap az uniós orosz nagykövet pedig már azt mondta, Oroszországban nincs olyan idegméreg, amellyel a mérgezést elkövették, ezután pedig arra célzott a BBC műsorában, hogy a délnyugat-angliai városba egy brit katonai laborból érkezhetett a szer.

– Ha van ideggáz vagy bármilyen anyag, ellenőrzik bizonyos mintákkal szemben, amelyeket a laboratóriumokban tartanak vissza. És Porton Down, ahogy mindannyian tudjuk, a legnagyobb katonai létesítmény az Egyesült Királyságban, ahol vegyi fegyverekkel kapcsolatos kutatásokat végeznek. Porton Down alig 13 kilométerre van Salisburytől.
– Nem azt sugallja, hogy Porton Down a felelős ezért az idegméregért?
– Nem tudom. Nem tudom. Nincs semmilyen bizonyítékom arra, hogy bármit használtak volna – fogalmazott Vlagyimir Csizsov.

A brit külügyminisztérium „képtelenségnek” nevezte a diplomata felvetését, Prága pedig a manipuláció klasszikus példájának nevezte az oroszok állítását. 

London és Moszkva viszonya a hidegháború óta nem volt ilyen mélyponton. Az ügy miatt először a brit kormány utasított ki az országból 23 orosz diplomatát, az orosz vezetés válaszul ugyanennyit brit nyilvánított nemkívánatos személynek.

Egy másik, szintén Londonban élő orosz disszidens, Nyikolaj Gluskov a héten gyilkosság áldozata lett, megfojtották. Bár a két esetet nem kezelik együtt, a brit rendőrség minden Nagy-Britanniában élő oroszt figyelmeztetett, mert elképzelhetőnek tartják, hogy leszámolási sorozat kezdődött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!