2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Orosz elnyomásra panaszkodnak a krími tatárok

2015. március 10., kedd 21:02, frissítve: kedd 21:36

A krímiek 75 százaléka Oroszországhoz akart tartozni – Vlagyimir Putyin szerint ezt bizonyítja egy, a félsziget elcsatolása előtt készült közvélemény-kutatás. A krími tatárok közben orosz elnyomásra és zaklatásra panaszkodnak; a nyugati politikusok pedig ismét azt hangsúlyozzák: Moszkva agressziója veszélyt jelent Európára.

A krími tatár kisebbség szerint imahelyeiken gyakran razziáznak a területet most uraló oroszok, akik az otthonaikba is berontanak. Arra is panaszkodnak, hogy közösségük tagjai közül egyre többen tűnnek el rejtélyes módon, amióta Moszkva elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet. „Ukrajnában is volt olyan, hogy eltűntek emberek, elraboltak embereket ez alatt a huszon-egynéhány év alatt. De ilyen rövid idő alatt ennyien. Ez csak itt van. És a kutakodások, ellenőrzések is Oroszország jelenlétét mutatják. Ők így jelzik, hogy jelen vannak itt” – mondta egy eltűnt fiú édesapja.

Vlagyimir Putyin szerint a krímiek akartak Oroszország részévé válni: az orosz állami tévében azt állította, egy még az invázió előtt készített közvélemény-kutatáson a lakosság háromnegyede támogatta az Ukrajnától való elszakadást. Az orosz elnök nemrég nyíltan beszélt arról, hogyan adott parancsot a terület elszakítására – ez több hetes megszállás után 2014. március 21-én valósult meg.

Moszkva agressziója volt a fő téma Donald Tusk washingtoni látogatásán is. Az Európai Tanács elnöke Barack Obamának olyan ellenségként írta le Oroszországot, amely veszélyezteti a liberális demokrácia értékeit és a nyugati világrendet. „Ma világosan láthatjuk, hogy megpróbálnak bennünket megosztani Európán belül, és igyekeznek éket verni Európa és Amerika közé. De mi egységesek vagyunk, és képesek leszünk megállítani Oroszország agresszív politikáját a szomszédokkal szemben” – mondta Donald Tusk.


Obama szerint fenn kell tartani az Oroszországgal, és az ukrajnai szeparatistákkal szemben bevezetett szankciókat. „Mindannyian elköteleztük magunkat az olyan alapelvek betartása mellett, mint a szuverenitás és a területi integritás, amelyeket az orosz agresszió fenyeget. Képesek vagyunk fenntartani a szankciókkal összefüggésben létrejött egységet” – mondta az amerikai elnök.

Az orosz veszélyről beszélt kedden a brit külügyminiszter is. Philip Hammond úgy fogalmazott: hamarosan ismét Oroszország jelentheti a legnagyobb fenyegetést Nagy-Britanniára, a szigetország kémügynökségei ezért felkészülnek ennek kivédésére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!