2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

„Orbán populista retorikájával akar szerepet kapni az európai porondon”

Hír TV

2018. július 28., szombat 18:54, frissítve: szombat 19:31

Az európai és az amerikai sajtó is beszámolt Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről. A bevándorlást és az Európai Bizottság bírálatát emelték ki a miniszterelnök szavaiból.

Orbán Viktor szerint a 2019-es európai parlamenti választások az illiberális, kereszténydemokrata erők megerősödését fogja hozni, ez pedig véget vet a multikulturalizmus korának - írja a miniszterelnök tusnádfürdői beszédéről a The New York Times. A liberális lap jobboldali nacionalistának nevezi Orbánt, és felidézi harcát a brüsszeli migrációs kvótatervek ellen. Majd idézi a kormányfőt, aki szerint az EU politikai elitje nem volt képes megvédeni Európát a muszlim bevándorlástól, ezért távoznia kell. Orbán úgy látja, ez az elit el akarta tüntetni a nemzetállamokat, de ez az átalakítás nem sikerül, a kereszténydemokrata erők pedig ellenzik a multikulturalizmust és a bevándorlást.

Az Európai Bizottság az európai elit bukásának a jelképe – idézi Orbán Viktor gondolatsorát a Politico. Az európai szakportál szerint a magyar kormányfő jó hírnek nevezte, hogy a Juncker-féle bizottság napjai meg vannak számlálva. Mint fogalmazott: Nyugat-Európában liberalizmus van, de demokrácia nincs, cenzúra van, a bizottság pedig Közép-Európa-ellenes politikát folytatott. Orbán a lap szerint arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereszténydemokrata erők győzelmét 2019-ben a muszlim kisebbségek megakadályozhatják.

Orbán megkezdte a 2019-es európai parlamenti választásokra való kampányt – értékelte a tusnádfürdői beszédet a Bloomberg. A hírügynökség szerint a kormányfő az európai illiberális erők összefogását sürgette, hogy 2019-től többséget tudjanak szerezni az Európai Parlamentben. A kampány fő témája Orbán szerint továbbra is a bevándorlás lesz. A magyar belpolitikát illetően pedig egy új korszakról beszélt, utalva a kulturális élet átalakítására.

Európa migrációs politikája csődöt mondott, a 2019-es kampány témája is ez lesz – emeli ki a beszéd egyik elemét a Die Welt. A német lap írja: Orbán szerint az európai elit megbukott, nem tudta megvédeni Európát. A lap emlékeztet: Orbán idegenellenes és populista retorikájával megnyerte az áprilisi választást, és most ugyanezzel a recepttel akar szerepet kapni az európai porondon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!