2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Orbán: Megbukott az európai politikai vezetés

,

2016. július 23., szombat 14:56, frissítve: vasárnap 10:36

A republikánus jelölt mellé állt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor szerint Magyarország és Európa is jobban járna Donald Trumppal, mint a bevándorláspárti Hillary Clintonnal. A kormányfő szokásos tusnádfürdői beszédében keményen bírálta Brüsszelt. Az októberi népszavazástól – ahogy fogalmazott – bivalyerős mandátumot remél a nagy uniós csatákhoz.

A miniszterelnök Tusnádfürdőről is Brüsszelnek üzent. Orbán Viktor megnyirbálná az Európai Bizottság jogkörét, és uniós ügyekben nagyobb hatalmat adna a tagállamok vezetőinek. „A nemzeti szuverenitás visszaszorítása az európai jogkörök javára meggyőződésem szerint a legnagyobb veszedelmek egyike ma Európában. Vannak dolgok, amelyekkel szemben Brüsszel nem, de mi magunk – mint nemzetek – képesek vagyunk védekezni” – hangsúlyozta.

A kormányfő megismételte, hogy szerinte az Európai Unió regionális hatalommá süllyedt, a világpolitikára egyelőre nincs befolyása. „Világosan ki kell mondanunk, hogy azért kell összejönnünk megbeszélni Európa jövőjét, mert Európa jelenlegi politikai vezetése megbukott. Világossá kell tenni, hogy a mi problémánk nem Mekkában, hanem Brüsszelben van. Nekünk a brüsszeli bürokraták jelentik az akadályt, nem az iszlám. Az iszlámot tudnánk kezelni, ha hagynák, hogy úgy kezeljük, ahogy szerintünk egyébként azt kezelni érdemes” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor a bevándorlásról és a terrorizmusról szólva kitért arra, hogy Donald Trumphoz hasonlóan ő is erősítené a titkosszolgálatokat. Mint mondta, Európának és Magyarországnak a republikánus elnökjelölt győzelme lenne a jobb. A demokrata aspiránst, Hillary Clintont ugyanis bevándorláspárti politikusnak tartja. „Nem mindegy, hogy aki az Egyesült Államok következő elnöke lesz, mit gondol a bevándorlásról. Ez meg fogja határozni az életünket. Én nem kritizálom az amerikaiakat, csak világossá akarom tenni, hogy ami szerintük helyes, az megöl bennünket, ezért nem támogatható. Az igazság az, amerikai nézőpontból még azt is értem, hogy a bevándorlásban pozitívumot látnak, hiszen így jött létre az Egyesült Államok. De azt látniuk kéne, hogy ebben a történetben mi vagyunk az indiánok” – emelte ki a miniszterelnök.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, hogy szerinte Nagy-Britannia kilépésével Európa védelmi ereje is gyengül. „Létre kell hozni egy európai hadsereget, amelynek nem olyannak kell lennie, mint a NATO, hogy minden nemzet felajánl bele egységeket, hanem valódi közös hadsereget kell létrehozni valódi közös ezredekkel, valódi közös vezénylési nyelvvel, valódi közös szerkezettel. A kontinentális Európának szüksége van a jövőben egy ütőképes katonai erőre, és ez ma nincsen meg” – vélekedett a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelt fontosságúnak nevezte a 2017-es francia elnökválasztást és a szintén jövőre esedékes németországi parlamenti választásokat. A kormányfő szerint a német, illetve a francia vezetés döntően befolyásolja azt, hogy Európa képes-e megújítani önmagát.

Tekintse meg a miniszterelnök teljes beszédét:

Molnár: A miniszterelnök nem veszi észre

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor a menekültügyet paravánként használja, valójában az unióból való kilépést készíti elő az októberi népszavazással. Molnár Gyula hozzátette: a miniszterelnök nem veszi észre, hogy a magyar fiatalok éppen azokba a nyugat-európai országokba vándorolnak tömegesen, amelyeknek a vezetőit alkalmatlannak nevezte. „Miközben úgy tűnik, hogy maga a migráció és a migránskérdés is már másodlagossá vált az Európai Unió gyalázása mellett, eközben nem esett szó a magyar egészségügyről, a magyar oktatásügyről, a magyar gazdaság helyzetéről, nem esett szó arról, hogy menekülnek innen a vállalkozók. Mi megvagyunk Orbán Viktor kritikája és dicsérete nélkül is, valahogy majdcsak elboldogulunk, de az ország egyre nehezebben, érdemes lenne inkább azzal foglalkoznia” – fogalmazott az MSZP-elnök.

Jobbik: Orbán maga is része annak az elitnek, amelyet bírál

Orbán Viktor is része annak az európai elitnek, amely a miniszterelnök szerint megbukott – közölte a Jobbik. A jobboldali ellenzéki párt szerint a hagyományos politikai elitből Európa egyre több országában lett elegük a választóknak. „A Liberális Internacionálétól az Európai Néppártig átívelő módon tevékenyen részt vállaltak a magyarországi leszerepelt politikai erők ahhoz, hogy ez a brüsszeli túlhatalom létrejöhessen. Egyetlen momentumot kiemelve: a lisszaboni szerződés hivatalos fordításának elkészülte előtti ratifikálása a magyar Országgyűlésben a Fidesz és az MSZP által egy olyan történelmi korokon átívelő hazaárulás, amely be fog kerülni az érintett történelemkönyvekbe. A brüsszeli túlhatalom kialakításához tevékenyen hozzájárultak azok a már leszerepelt politikai erők, amelyeknek egy része most számon kéri ezt a brüsszeli túlhatalmat” – jelentette ki a jobbikos országgyűlési képviselő.

DK: Hadat üzentek az európai közösségnek

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor előadásával hadat üzent az európai közösségnek és a szabadságra, demokráciára vágyó magyaroknak. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője közleményében azt írta: a kormányfő csak a félelemről, a menekültekről és az unió válságáról hajlandó beszélni, miközben fiatalok százezrei hagyják el Magyarországot, és mennek Nyugat-Európába, amely Orbán Viktor szerint elvesztette jelentőségét.

Az LMP szerint Orbán Viktor szerepzavarban van: uniós vezetőként folyamatosan kritizálja az Európai Uniót, de megoldásokat nem mutatott be a beszédében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!