2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán komoly fenyegetésnek nevezte, most mégis aláírta

Hír TV

2017. november 17., péntek 16:30, frissítve: péntek 18:00

Orbán Viktor is aláírta a szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozatot Göteborgban, pedig azt év elején még brüsszeli támadásnak tartotta. A dokumentumban 20 kulcsfontosságú elvet határoztak meg ahhoz, hogy méltányosan és jól működjenek az EU-tagországok munkaerő-piacai és jóléti rendszerei.

A szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozat aláírására gyűltek össze az uniós vezetők Göteborgban. Ez az a nyilatkozat, amelyet idei évértékelőjében komoly fenyegetésnek nevezett Orbán viktor, aki akkor még úgy gondolta, ez az egyik olyan brüsszeli támadás amelyet a magyar politikának idén ki kell védenie.

„2016-ban az is kiderült, hogy Brüsszel újabb és újabb gazdasági jogosítványokat akar magához venni a tagállamoktól, az akció fedőneve brüsszeli nyelven: szociális pillér” – fogalmazott korábban a Orbán Viktor miniszterelnök.

A dokumentum 20 kulcsfontosságú elvet határoz meg ahhoz, hogy méltányosan és jól működjenek az EU-tagországok munkaerő-piacai és jóléti rendszerei. Ide tartozik például az egyenlő hozzáférés a munkához, a tisztességes munkakörülményekhez és bérekhez, valamint a szociális védelemhez, munkanélküli segélyhez és képzéshez.

„A foglalkoztatási ráta Európában még nem volt ilyen magas, és 2008 után újra azt látjuk, hogy a munkanélküliek aránya - ami még mindig botrányosan magas, főleg a fiatalok körében - megint zuhan. Mi pontosan ezt a pillanatot választottuk ahhoz, hogy megvitassuk és aláírjuk a szociális jogok pilléréről szóló nyilatkozatot” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Nem sokkal később az uniós vezetők szignózták a nyilatkozatot - amelyet aláírt Orbán Viktor is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!