2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Öngyilkos merényletet hiúsított meg az FBI

2015. április 11., szombat 12:45, frissítve: szombat 12:54

Egy amerikai katonai bázisnál akart robbantani az Iszlám Állam egyik követője. A húszéves amerikai állampolgárt időben elkapták az FBI ügynökei. A férfi korábban arról írt az interneten, hogy dzsihadista akar lenni.

A kansasi Fort Riley katonai bázison akart öngyilkos merényletet végrehajtani az Iszlám Állam egyik önjelölt harcosa. A húszéves férfi egy gépkocsiban rejtett el bombát, de a Szövetségi Nyomozóiroda még időben lekapcsolta két fedett ügynök segítségével. „Az illetőt már egy ideje figyelte az FBI terrorelhárító csoportja. Feltételezhetően tavaly március óta dolgozott a robbanószerkezeten, amelyet amerikai földön akart használni. Többször is kijelentette, arra vágyik, hogy erőszakos dzsihádot indíthasson az Iszlám Állam nevében. Aztán már nemcsak beszélt erről, hanem elkezdte megvalósítani a tervét” – mondta Barry Grisson ügyész.

A férfira akkor állítottak rá két FBI-ügynököt, amikor egy éve a Facebookon azt írta: kész meghalni a dzsihádért – később emiatt nem vették fel a hadseregbe. Később kapcsolatba került a Szövetségi Nyomozóiroda titkos ügynökeivel, akik öngyilkos merénylet végrehajtásával bízták meg.

Az amerikai állampolgárságú terrorista apja értetlenül áll a történtek előtt. „A feleségem tartja vele a kapcsolatot, de ő most nem akar beszélni. Én veterán vagyok, és nem értek egyet a tetteivel, sőt feldúltak a történtek” – mondta a merénylő apja.

Ha elítélik, a férfi életfogytig tartó börtönt is kaphat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!