2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Obama nemzetközi vizsgálatot sürget

2016. április 6., szerda 17:55, frissítve: szerda 21:46

Nemzetközi szabályozásra van szükség az adóelkerülés és a pénzmosás megakadályozása érdekében – ezt Barack Obama amerikai elnök mondta a panamai iratokkal kapcsolatban. Franciaország átmenetileg minden panamai pénzintézetet tiltólistára tett, és nyomoz az ügyben a német és a brit adóhatóság is. Az ügyben világszerte több száz politikus, sportoló és cég érintett.

Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség egykori vezetőjét már korábban eltiltották a futballtól a korrupciós ügyei miatt. A neve most a Panama-ügyben is előkerült, az új FIFA-elnök Gianni Infantinóéval együtt. A tévés közvetítési jogokból származó pénzeket tehettek zsebre a gyanú szerint. Még a FIFA is használt panamai számlákat.

A francia kormány most úgy döntött: teljes egészében feketelistára teszi Panamát: adóügyi vizsgálatra számíthat, akinek számlája van az országban. „Panama célja, hogy elhitessék velünk, hogy betartják a nemzetközi szabályokat, ezzel elérték, hogy levegyük őket az adóparadicsomok listájáról. Ezt az állapotot nem lehet tovább fenntartani, mert Panama nem működik együtt a kivizsgálásokban” – mondta Michel Sapin pénzügyminiszter.

Az ügyben sok sportoló érintett. A Formula 1-es Nico Rosberg nevében egy panamai cég szerződött a Mercedesszel. A spanyol Real Sociedad futballklub több játékosát offshore számlákra utalt pénzzel fizette. Adócsalással vádolják az aranylabdás Lionel Messit és édesapját is, ellenük már folyik a vizsgálat Spanyolországban. Ők a nyomozás kezdetének másnapján létrehoztak egy új céget, a spanyol sajtó szerint azért, hogy oda menekítsék a pénzüket. A család mindent tagad, és lejáratásról beszél.

Ugyanezzel védekezik a panamai ügyvédi iroda is, ahonnan a tizenegy és fél millió irat kiszivárgott. „Senki sem foglalkozik azzal, hogy kívülről megtámadták a számítógépes rendszerünket. Senki sem beszél bűncselekményről. Én is író vagyok, szeretek utánajárni dolgoknak, és nagyot csalódtam a fiatalokban, akik oknyomozó újságírónak hívják magukat. Semmi elfogulatlanság nincs bennük” – panaszkodott Ramón Fonseca, a Mossack Fonseca ügyvédi iroda társtulajdonosa.

A pénzmosás gyanújába keveredett politikusok listája hosszú. Vlagyimir Putyin minden valószínűség szerint csellista barátja segítségével mossa tisztára a vagyonát, és ugyanezzel vádolják az azeri, az ukrán és az argentin elnököt. Voltak panamai számlái a spanyol királyi család néhány tagjának, a pakisztáni kormányfő gyerekeinek, még David Cameron brit miniszterelnök apjának is.

A globális botrány miatt az amerikai elnök nemzetközi vizsgálatot szeretne. „A kiszivárgott óriási adatmennyiség figyelmeztetés, hogy az adóelkerülés rendkívül súlyos globális probléma. Nemcsak az Egyesült Államok, hanem minden ország állampolgára visszaél ezzel a helyzettel. Az offshore üzletek egy része persze legális, de pont ez a probléma, ezért változtatás szükséges” – mondta Obama.

Az offshore-ügy első áldozata az izlandi miniszterelnök, aki valószínűleg felesége több millió dolláros örökségét menekítette adóparadicsomba. Bár korábban azt mondta, lemond, szerdán már azt állította,  csak átmenetileg átadta a hatalmat a helyettesének.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!