2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Obama: Iránnak hosszú évekre be kell fagyasztania atomprogramját

,

2015. március 3., kedd 11:45, frissítve: szerda 18:52

Hibának tartja az amerikai elnök, hogy az izraeli kormányfő ma beszédet mond a washingtoni törvényhozásban. Benjámín Netanjáhú felszólalását egyébként a demokrata képviselők egy része bojkottálja. Az izraeli miniszterelnököt az amerikai elnök sem fogadta, amire még nem volt példa a két ország történetében. Barack Obama a közelgő izraeli választásokra hivatkozott.

Az iráni atomtárgyalások leállításának céljával utazott az izraeli kormányfő az Egyesült Államokba. Ma az amerikai törvényhozásban mond beszédet Benjámín Netanjáhú. Viszont az ülést bojkottálják a demokrata képviselők, ráadásul nem fogadja az izraeli kormányfőt az amerikai elnök sem. Barack

Obama arra hivatkozik az eddig példa nélküli döntésnél, hogy választásokra készülő ország vezetőjével nem találkozik az amerikai vezető. „Politikai szempontból, hibának tartjuk, hogy bármelyik állam miniszterelnöke a Kongresszus előtt beszéljen néhány hónappal azelőtt, hogy országában parlamenti választásokat tartanak. Ez azt a látszatot kelti, mintha valakinek az oldalára állnánk” – fogalmazott az amerikai elnök.


Ugyanakkor Obama a Reuters hírügynökségnek adott interjúban kijelentette: az Egyesült Államoknak és Izraelnek is az a célja, hogy Irán ne fejleszthessen ki nukleáris fegyvert. De a két ország között jelentős véleménykülönbség az ehhez vezető módszerekben. Obama szerint Teheránnak 10 évre be kéne fagyasztania nukleáris tevékenységét, ha egyezségre akar jutni. Genfben egyébként jelenleg is folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról.

Nem igaz
Mint ismert, Netanjáhúról a múlt héten derült ki, hogy 2012-ben félretájékoztatta az ENSZ közgyűlését, amikor azt mondta: Irán egy éven belül atombombára tehet szert. Az izraeli titkosszolgálat viszont már akkor tudta, hogy ez nem igaz, a perzsa állam pedig azóta sem gyártott atomfegyvert.

Az izraeli miniszterelnök hétfőn az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti lobbicsoportjának, az Amerikai–Izraeli Közügyek Bizottságának konferenciáján azt mondta, szerinte nincs nézeteltérés Amerikával. Netanjáhú hozzátette, Izrael létét fenyegetné egy megegyezés az iráni atomprogramról. Bővebben>>>

Ugyanezen a rendezvényen viszont az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó felszólalásában azt hangsúlyozta: országa olyan megállapodásra törekszik Iránnal, amely „minden kiskaput” lezár az előtt, hogy nukleáris fegyvert fejleszthessen ki. „Tudom, hogy többen önök között ragaszkodnak ahhoz, hogy Irán teljesen lemondjon az urándúsításról. De bármennyire is kívánatos ez, nem reális, nem elérhető. Még legszorosabb nemzetközi partnereink sem támogatják azt, hogy megvonják Irántól a békés célú nukleáris energiához való jogot. Ha ez a célunk, akkor a partnereink elfordulnak tőlünk és aláaknázzák az együtt hozott, oly’ hatékony szankciókat. Ez nem járható tárgyalási pozíció” – mondta Susan Rice, aki óvott attól is, hogy újabb büntetőintézkedéseket vezessenek be Iránnal szemben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!