2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

„Nincs olyan ember, akinek joga lenne elüldözni minden katalán elnökét”

Hír TV

2018. március 26., hétfő 11:57, frissítve: hétfő 13:14

Több mint ötvenezren tüntettek Barcelonában a függetlenségpárti katalán vezetők bebörtönzése ellen. A spanyol rendőrök gumibotot is bevetettek a demonstrálók ellen, mintegy 90 ember megsérült. A volt katalán elnököt, Carles Puigdemont-t vasárnap vették őrizetbe a dán–német határon, miután Spanyolország elfogatóparancsot adott ki ellene. Az új katalán elnökjelöltet szintén őrizetbe vették.

Súlyos összecsapásokba torkollott a függetlenségpárti katalánok tüntetése a mediterrán városban. A spanyol rendőrök gumibotokkal verték a demonstrálókat, akik megpróbálták áttörni a spanyol kormány főképviselőjének épületét védő kordonokat. Legkevesebb 90 ember megsérült, köztük húsz rendőr.

A tiltakozók a német konzulátus és az Európai Bizottság képviselete előtt is felvonultak, miközben azt kiabálták: „Szabadságot a politikai foglyoknak!”, „Ez az Európa szégyen!”

Dühüket az váltotta ki, hogy vasárnap a német rendőrség őrizetbe vette a spanyol állam által menesztett volt katalán elnököt. Carles Puigdemont-t a dán–német határon fogták el, miután Spanyolország pénteken ismét európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Puigdemont-t egy neumünsteri börtönbe szállították. Kiadatásáról egy német tartományi bíróság dönt majd.

„Nem hiszem, hogy ki fogják adni őt. Ez egy szokatlan helyzet, amiben nincs tapasztalatunk. Meglátjuk, hogy őrizetben marad-e, vagy szabadon engedik azzal a feltétellel, hogy bizonyos időközönként meg kell jelennie a rendőrségen. Azután megkezdődik egy jogi eljárás, ahogy az már megtörtént Brüsszelben novemberben és decemberben” – nyilatkozta Jaume Alonso-Cuevillas védőügyvéd.

A spanyol legfelsőbb bíróság 25 függetlenségpárti katalán politikus ellen emelt vádat. Hatot közülük előzetes letartóztatásba helyezett. Madrid szerint a politikusok alkotmányt sértettek a tavalyi függetlenségi referendum megszerzésével, valamint a függetlenség kikiáltásával. Emiatt akár 30 év börtönbüntetést is kaphatnak.

A függetlenségpártiak viszont azt állítják, hogy a népszavazás törvényes volt, azon a katalánok többsége elszakadásra voksolt, Spanyolország pedig erőszakkal próbálja elnyomni önállósodási mozgalmukat.

„Nagyon szomorúak vagyunk Carles Puigdemont elnök őrizetbe vétele miatt. Nemcsak arról van szó, hogy üldözik az embereket, hanem arról is, hogy semmibe veszik a katalán nép akaratát. Puigdemont elnök azért lehetett elnök, mert a polgártársai szabad, szuverén és demokratikus módon így döntöttek. Nincs olyan bíró vagy kormány, akinek joga lenne elüldözni és beperelni minden katalán ember elnökét” – reagált Rober Torrent, a katalán parlament elnöke.

Bár Puigdemont függetlenségpárti kormányát tavaly feloszlatta a spanyol hatalom, a decemberi választáson ismét a függetlenségpárti erők szereztek szűk többséget. Azóta két új elnökjelölt volt, azonban őket is letartóztatták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!