2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

The New York Times: Trump rombolja a demokráciát

Hír TV

2017. december 1., péntek 08:01, frissítve: péntek 08:22

Az amerikai külügyi tárcánál már várják Rex Tillerson leváltását, a diplomaták azt remélik, hogy egy új vezető visszahozza a külügy elveszett tekintélyét. Külföldi lapszemle.

Az amerikai külügyi minisztérium diplomatái szívesen fogadnák a tárca élén a CIA jelenlegi igazgatóját – írja bennfentes forrásaira hivatkozva a Politico. Az elemzés szerint a State Departmentben nagyon rossz a hangulat, a tárca tekintélye a minisztériumi hierarchiában, beleszólásuk a kormányzati döntéshozatalba lényegesen lecsökkent. Erről leginkább a miniszter, Rex Tillerson tehet, akinek megromlott a viszonya az elnökkel, és kedélytelen, enervált ember benyomását kelti. A washingtoni pletykák szerint Trump Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Hivatal (CIA) kinevezését fontolgatja a külügy élére, és bár ő pártos politikus, illetve kevés diplomáciai tapasztalata van, a szakdiplomaták tőle várnak megújulást a külügyek menedzselésében.

Az amerikai demokrácia önpusztítása címmel jelent meg véleménycikk Donald Trumpról a The New York Times hasábjain. A szerző szerint az elnök eddigi tetteivel többet rombolt az amerikai demokrácia alapértékein, normáin, erkölcsi mércéjén, mint bármilyen külföldi ügynök vagy propagandakampány. Vagyis ha Putyin valóban beavatkozott Trump mellett a választásba, akkor rendkívül intelligens bombát dobott le Trump személyében Washingtonra – fogalmaz a szerző. Az új elnök meggyengítette az intézményrendszert, elmélyítette a pártok közötti ellentétet, kormányzása alatt egyre mélyülnek a társadalmi konfliktusok, meggyengült Amerika külpolitikai érdekérvényesítő képessége – olvasható a cikkben.

Jézus jeruzsálemi sírja évszázadokkal régebbi, mint az eddigi bizonyítékok sejteni engedték – írja a The Independent. A Szent Sír-bazilikában végzett legfrissebb régészeti tesztek az eddig feltételezett 1000 helyett 345-re becsülik a síremlék kiépítésének idejét. Ez nagyjából megegyezik a hagyománnyal és a történelmi beszámolókkal, miszerint a sírt 326-ban a keresztény hitre áttért római császár, Nagy Konstantin építtette. A keresztény hagyomány szerint a bazilikát az egykori Golgota dombjára építették, ahol Jézust kivégezték és eltemették.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!