2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Netanjahu: Nem írhatjuk újra a történelmet

Hír TV

2018. január 29., hétfő 12:52, frissítve: hétfő 13:19

Izrael bírálja azt a lengyel törvényjavaslatot, ami megtiltaná, hogy az ország területén lévő egykori náci haláltáborokat lengyel tábornak nevezzék. A zsidó állam szerint nem az elnevezéssel van gond, hanem hogy a törvény azt is megtiltaná, hogy a történészek lengyel állampolgárok és Lengyelország szerepét vizsgálják a holokausztban.

Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 73. évfordulójára emlékeztek politikai és kulturális vezetők pénteken. Az eseményen az amerikai külügyminiszter is jelen volt. A lengyel parlament épp ezzel párhuzamosan tárgyalt egy törvénymódosítást, amely megtiltaná, hogy a megszállt Lengyelország területén működő egykori koncentrációs táborokat lengyel haláltáborok néven emlegessék.

A törvény célja nem az, hogy tisztára mossuk magunkat és a történelem darabját, pont ellenkezőleg, hogy a történelmi hűségnek megfelelően mutassuk be a holokauszt igazságait – mondta az izraeli lengyel nagykövet, Piotr Kozlowski.

Lengyelország területén a második világháborúban hat haláltábor működött. Az izraeli kormány álláspontja szerint viszont hiába volt Lengyelország náci megszállás alatt, és hiába volt a haláltáboroknak kétmillió lengyel áldozata is, a lengyel társadalom egy része együttműködött a nácikkal, ezért jogos lengyel tábornak hívni például Auschwitzot.

Nem tolerálhatjuk az igazság elferdítését és a történelem újraírását. Ezért minden szempontból ellenezzük azt a törvény, amit a lengyel parlament alsóháza múlt pénteken elfogadott, és a tiltakozásunkat hivatalosan is kifejezzük – közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Izraeli történészek szerint nem is azzal van gond, hogy lehet-e a táborokat lengyelnek nevezni, hanem hogy a törvény korlátozza például annak a feltárását, hogy lengyel állampolgárok miként működtek együtt a nácikkal.

Ez a lengyel törvény eltorzítja az igazságot, azt, hogy lengyelek is részt vettek a zsidóüldözésben és a zsidók meggyilkolásában. A lengyel koncentrációs tábor kifejezés tilalma legitim cél lehet, de annak a kutatását, hogy lengyel állampolgárok miként vettek részt a holokausztban, nem szabad korlátozni – mondta a témával foglalkozó történész.

A lengyel törvényt még a felsőháznak és az államfőnek is el kell fogadnia, az izraeli diplomácia most ezt próbálja megakadályozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!