2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Netanjahu: Megvédjük magunkat az iráni atomveszélytől

2015. július 15., szerda 15:30, frissítve: szerda 16:08

Izraelnek joga van megvédenie magát az iráni atomveszélytől – hangoztatta Benjamin Netanjahu. A zsidó állam kormányfője továbbra is történelmi hibának tartja az iráni atomügyi egyezséget. Egyes szakértők szerint Teheránt a Nyugattal kötött alku nem akadályozza meg abban, hogy idővel atomfegyverhez jusson.

Országuk győzelmeként ünneplik az irániak a nemzetközi hatalmakkal kötött atomügyi egyezséget. A tárgyalásokról hazatérő külügyminiszter történelmi eseménynek nevezte, hogy sikerült megegyezni a Hatokkal. „Úgy értek véget a tárgyalások, hogy jóváhagyták azt a határozatot, amely a történelem során először hivatalosan elismeri egy fejlődő ország atomprogramját. Ez pedig 180 fokos fordulat” – mondta Mohamad Dzsavad Zarif.

Az izraeli miniszterelnök korábban történelmi hibát emlegetett, majd arról beszélt, hogy országának joga van megvédenie magát a fenyegető iráni atomveszélytől. „Minket nem köt ez az egyezség és továbbra is tiltakozni fogunk ellene. Fenntartjuk a jogot, hogy megvédjük magunkat minden ellenségünktől, hatalmas erőnkkel” – jelentette ki Benjamin Netanjahu.

Egyes szakértők is arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyezség csak elodázza az iráni atomfegyver megszületését. „Ez nem akadályozza meg az irániakat abban, hogy valamikor atomfegyvert fejlesszenek ki. Ez csak késlelteti egy iráni atomfegyverprogram lehetőségét. Az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek több rálátása lesz az irániak tevékenységére, de 15 év múlva az irániaknak kétségkívül több pénzük lesz és több atomtudósuk” – mondta Jon B. Alterman közel-keleti szakértő.


Az Irán és az USA vezette Hatok közti alku értelmében a perzsa állam beengedi az országba az atomügyi ellenőröket és csökkenti urándúsító kapacitását – cserébe megszűnnek a Teheránt sújtó gazdasági szankciók.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!