2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Netanjáhú ellen tüntettek

,

2015. március 4., szerda 16:50, frissítve: szerda 17:13

Izraeli zsidók tüntettek a miniszterelnökük ellen New Yorkban. Benjámín Netanjáhú beszédét az iráni atomprogramról nemcsak Iránban, hanem Izraelben és az amerikai kongresszusban is bírálták. Az amerikai elnök szerint semmi újat nem mondott Netanjáhú.

„Netanjáhú nem az én nevemben beszél” – kiabálta a New York-i konzulátus előtt a Benjámín Netanjáhú beszéde alatt tüntető tucatnyi izraeli zsidó. „Azért jöttünk az izraeli konzulátus elé, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy vannak eltérő hangok is Izraelén kívül. Ez a hang békét akar, a megszállás befejezését és az igazi problémákról való tárgyalást, nem félelemkeltést. Meg akarjuk mondani Netanjáhúnak, hogy nem félünk” – jelentette ki egy tüntető.

Izraelben is indulatot váltott ki

A beszéd a zsidó államban is felkorbácsolta az indulatokat. Izraelben két hét múlva választanak új miniszterelnököt. „Kormányfőként teljesen elkötelezem magam amellett, hogy Iránnak sose legyen atomfegyvere. Ebben nincs vitám Netanjáhú miniszterelnökkel, de a Cionista Uniónak más a megközelítése. Úgy védjük meg Izraelt a nukleáris Irántól, hogy együtt dolgozunk a szövetségeseinkkel és a legjobb barátunkkal, az Egyesült Államokkal, nem ellenük” – fogalmazott Jichák Hercog ellenzéki jelölt.

Az amerikai képviselőházban vegyes érzelmeket váltott ki Benjámín Netanjáhúnak a meghívása is. Az izraeli miniszterelnököt a republikánusok hívták Washingtonba. „Gratulálok Boehner házelnök és Netanjáhú kormányfő úrnak a lenyűgöző politikai színdarabhoz. Most már hazamehet a miniszterelnök úr folytatni a kampányát, és elmondhatja, hogy beszélt a kongresszusban az amerikaiknak olyan dolgokról, amelyekről szerintük senki sem tud” – nyilatkozta John Yarmuth demokrata szenátor.

Netanjáhút is bírálták

Nem csak a beszédet, az izraeli miniszterelnököt is bírálták. „Mit tudunk ma, amiről nem tudtunk a beszéd előtt? Azt hiszem, egy ilyen van, hogy Netanjáhú mindent elutasít. Nincs olyan megállapodás, amelyet ez a kormány megköthetne Iránnal, és neki elég jó lenne” – szögezte le Lloyd Doggett demokrata szenátor.

Az amerikai elnök nem fogadta a zsidó állam kormányfőjét, szerinte Netanjáhú semmi újat nem mondott. „Az izraeli miniszterelnök nem kínált fel semmilyen életképes alternatívát az iráni nukleáris program korlátozását célzó lehetséges egyezménnyel szemben” – közölte Barack Obama.

Nógrádi: Irán nem fogja elfelejteni a beszédet

A Hír Televízió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint Irán sem fogja elfelejteni az izraeli miniszterelnök beszédét. „Nem tudom, hogy egy amerikai vezetés mennyire hajlandó elfogadni, hogy bármilyen fontos stratégiai szövetséges állandóan kioktatja őket. Most azt mondta szó szerint Netanjáhú, hogy nincs rosszabb az emberiség történetében a világ biztonságára, mint egy iszlám atombomba. Elnézést, körülbelül négy nappal ezelőtt Obama azt mondta, hogy nincs iszlám terrorizmus, csak terroristák vannak. »Nézzenek rám – mondta Obama –, én is muzulmán vagyok.« Ettől kezdve ezek az általánosítások életveszélyesek. Nyilvánvaló, hogy Irán ezeket a mondatokat soha sem fogja elfelejteni. Nyilvánvaló, hogy Irán rengeteg akciót fog – nem látványosan – Netanjáhúval és a mai izraeli vezetéssel szemben tenni” – mondta Nógrádi György.

Folytatódnak a tárgyalások

Közben Svájcban közeledtek az álláspontok, de megoldás nem született az iráni atomprogramról. Az amerikai és az iráni külügyminiszter már harmadszorra tárgyalt, hogy a március végi határidőig megegyezzen a perzsa állam nukleáris fejlesztéseiről. Az egyeztetést a jövő héten folytatják. Teherán korábban elutasította Barack Obama amerikai elnök felszólítását, hogy tíz évre fagyassza be a kifogásolt nukleáris tevékenységét. Az iráni külügyminiszter azt mondta: nem fognak beleegyezni a túlzó és a logikát nélkülöző követelésekbe. Hozzáfűzte azonban, hogy folytatják a tárgyalásokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!