2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nepáli földrengés: újabb túlélőket találtak

,

2015. május 3., vasárnap 20:55, frissítve: szerda 09:13

Ma is találtak túlélőket Nepálban – két férfit és egy nőt egy hegyi faluban szabadítottak ki épületek romjai alól. Becsurgott hozzájuk a víz, ezért nem száradtak ki nyolc nap alatt. Eddig hétezer holttestet találtak és tizennégyezer sérült van. A nagyvárosokban a hétvégén megkezdték a lakosság beoltását, hogy megakadályozzák a járványokat. Az ENSZ a vámszabályok felfüggesztését kérte a nepáli kormánytól, mert a segélyszállítmányok 3-4 napig vesztegelnek a katmandui reptéren.

Egy hét után érkezik segítség egy hegyi faluba Nepál és Tibet határán. A kínai mentőcsapat a Himaláján keresztülvágva jutott az eddig megközelíthetetlen településre. A faluba vezető utat sziklaomlás torlaszolta el.

Többtucatnyi településen csak most kezdődött el a romeltakarítás. A 28 milliós országban 8 millió ember otthona dőlt össze vagy sérült meg. „Én csak a fényképalbumomat akartam kiásni a romok alól. Annak eszmei értéke van. Másom úgyse maradt” – mondta egy túlélő.

Az ő falujának kétezer lakója sátortáborban húzza meg magát a földrengés óta. Országszerte több száz hasonló tábor van. A segélyszervezetek elkezdték a lakosság beoltását a járványok ellen és élelmiszert osztanak, de több segélyt várnak külföldről. „Sok ember még egyáltalán semmilyen segélyt nem kapott. A sérültek kaptak egészségügyi ellátást, most a norvég vöröskereszttel építünk tábori kórházat, de a lakosságnak több segélyre van szüksége, elsősorban sátrakra” – mondta egy brit orvos.

Még nem osztották szét az adományokat

Az adományok egy része már megérkezett Nepálba, de a vámszabályok miatt egyelőre nem lehet kiosztani. Van olyan szállítmány, amely egy hete vesztegel a katmandui repülőtéren, a papírmunka 1-2 napot minden szállítmánytól elvesz. Az ENSZ a vámszabály felfüggesztését kérte a nepáli kormánytól. „A nemzetközi közösség sok gépet küldött. Szombatig 151 repülő érkezett hozzánk. Ezek közül néhány csak ivóvizet hozott, ők inkább az állampolgáraikat akarták kimenekíteni. De ez nem mindenkire igaz. Más esetekben épp az a helyzet, hogy a segély már itt van az országban, de nem jutott el a rászorulókhoz” – mondta a légi irányítás szóvivője.

A miniszterelnök az áldozatok végső számát 10 ezer körülire becsüli, és még keresnek ezer külföldi állampolgárt is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!