2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Neonáci fesztivált tartanak Kelet-Németországban

Hír TV

2018. április 21., szombat 17:01, frissítve: szombat 17:47

A pénteki nyitónapon Adolf Hitler április 20.-i születésnapjára emlékeztek. A 3 napos eseményre több ezer látogatót várnak. Helyi lakosok Békeünnep néven szerveztek ellen-fesztivált.

Szeretem Hilter-es pólók, náci indulók cédén és kopasz, tetovált vásárlók. Ilyen egy neonáci fesztivál a kelet-németországi Szászországban. A magánterületen zajló rendezvényt paravánokkal zárták körül. A program viszont nyilvános, innen tudni, hogy az első napon, még pénteken, Hitler április 20.-i születésnapjára emlékeztek.

– A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a Pajzs és Kard fesztivál nevű rendezvényt, különösen az alkoholfogyasztási tilalmat, illetve az engedélyköteles eszközöket, például fegyvereket. Csak ezen a településen több száz rendőrrel vagyunk jelen – mondta Thomas Knaup rendőrségi szóvivő.

A magánrendezvényt a városvezetés nem tudta betiltatni. A helyiek az év eleje óta szervezik az ellentüntetést.

– Negyed éve dolgozunk a helyi polgármesterrel és civilekkel, valamint a lakosság többségével együtt, hogy az ellentüntetést létrehozzuk. Meg kell mutatni az emberekkel, hogy nem szabad rettegésben élni – mondja Bernd Stracke, az ellentüntetés szervezője.

A német hatóságok 2010 óta négyszer próbálták betiltatni a Nemzeti demokrata pártot, utoljára 2 éve, de az alkotmánybíróság a véleményszabadságra hivatkozva ezt mindig megakadályozta.

– Szerintem túl sokat rugózunk az ügyünk. Nem érnek az ilyen emberek ennyit. Ellenének a sarokban, énekelgetnék a kis dalocskáikat, de erre itt van a rendőrség, a sajtó, az ellentüntetés és nekünk köszönhetően kapnak igazán figyelmet – mondja egy önkritikus béketüntető.

A neonáciként emlegetett Nemzeti Demokrata Párt a 60-as években Nyugat-Németországban alakult, de a rendszerváltás óta keleten sikeresek. Szászországban, és Angela Merkel körzetében, Mecklenburg-előpomerániában is bejutottak a tartományi törvényhozásba a 2010-es évek elején. Most nincsenek képviselőik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!