2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Európa a háború árnyékában - A Századvég Alapítvány konferen 09:25

Nemzetközi békefenntartókat kér Ukrajna

2015. február 19., csütörtök 13:45, frissítve: csütörtök 18:46

Moszkva ellenzi az ENSZ-békefenntartók bevonását a délkelet-ukrajnai rendezésbe. Ezt Ukrajna javasolta, a katonákat a frontvonalakra illetve az ukrán-orosz határra vezényelnék, Kijev szerint így lehetne megakadályozni a tűzszünet újabb megszegését.

A szakadárok eltávolították az ukrán zászlót az egyik ellenőrző pontról Debalceve környékén. Kijevi állítások szerint az ukrán csapatok visszavonására Petro Porosenko ukrán elnök adott parancsot. Debalcevébe már bevonultak az oroszbarát erők. „Most sokkal jobb a helyzet, mert a tüzérség nem lő bennünket. Csak nincs nyugdíjunk” – mondja egy idős nő.

Volt olyan, aki örült a szakadárok érkezésének. „Hála az égnek, túléltük a kijevi juntát. A következő állomás Kijev és Berlin. Merkel főzhet nekünk egy teát” – mondta egy férfi.

Debalceve a második minszki csúcstalálkozón elfogadott tűzszünet életbe lépése után cserélt gazdát. Azzal, hogy a szakadárok az ellenőrzésük alá vonták a stratégiai fontosságú várost, megteremtették a közúti és vasúti kapcsolatot Doneck és Luhanszk között. Kijev viszont a tűzszünet megsértése miatt nemzetközi segítséget kérhet. Petro Porosenko a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülését követően bejelentette: Ukrajna békefenntartó erőket kér az ENSZ Biztonsági Tanácsától. „A döntés elfogadása után nekilátunk a munkának. Partnereinkhez fordulunk, és megkezdjük a konzultációkat a béke helyreállítására” – mondta az ukrán elnök.


Az ukránok a legjobb megoldásnak azt tartanák, ha az ENSZ égisze alatt az Európai Unió küldene rendőri missziót Kelet-Ukrajnába. Az ukrán kezdeményezés sorsa bizonytalan, Oroszország ugyanis vétójoggal rendelkezik a világszervezet biztonsági tanácsában.

Moszkva ellenzi a békefenntartókat

Moszkva ellenzi a békefenntartók bevonását a délkelet-ukrajnai rendezésbe – jelentette ki Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete. A kelet-ukrajnai szakadárok egyik illetékese ugyanakkor nem ellenezte, hogy a térségbe katonákat küldött a világszervezet. A minszki tűzszüneti megállapodást megkötő négy vezető – Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök – közben sürgette a tűzszünet betartását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!