2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Nem sikerült meggyőzni Trumpot, maradnak a vámok

Hír TV

2018. június 9., szombat 21:38, frissítve: vasárnap 09:21

Nem sikerült meggyőzniük a védővámok visszavonásáról Donald Trumpot a kanadai G7-es találkozón résztvevő országok vezetőinek. Az amerikai elnök Oroszország felé is nyitna, de partnerei ezzel sem értenek egyet.

Néhány százan tüntettek a világgazdaság felét képviselő hét gazdasági hatalom, azaz a G7-ek találkozója ellen Quebecben. Az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Franciaország vezetői aligha hallották meg a demonstrálók üzeneteit, hiszen tízezer rendőr és katona tartotta távol őket a tárgyalásoknak otthont adó luxusüdülőtől.

„Mi anti-kapitalisták vagyunk. Utáljuk a G7-et, mert szerintünk őket nem érdeklik az emberek, hogy az embereknek mire van szüksége, ők csak a pénzügyi és gazdasági szektor érdekeit képviselik” – mondta az egyik tiltakozó.

A találkozó feszült hangulatban kezdődött. Nemcsak a másfél hete életbe lépett amerikai fémipari védővámok miatt, hanem mert Donald Trump érkezése előtt arról beszélt: az oroszokat is visszavenné a G7-be, pontosabban felélesztené a velük kiegészítve, 2014-ig működő G8-csoportot. A fő téma azonban az Egyesült Államok által kivetett védővám volt, ami szinte a tanácskozás összes többi résztvevőjét hátrányosan érintette. Az amerikai elnök még tavasszal írta alá a rendeletet, amely az importált acélra 25%-os, az alumíniumra pedig 10%-os különadót vet ki. A protekcionista lépés visszavonásáról nem tudták meggyőzni partnerei az amerikai elnököt, aki csak általánosságban tett javaslatot a vámok eltörlésére.

„Az Egyesült Államok vezetői korábban nem végeztek jó munkát a kereskedelem terén. Én nem más országokat hibáztatok, hanem azokat az embereket, akik minket képviseltek. Ezen változtatni kell, és változtatni fogunk. Ez nem reménykedés kérdése. 100 százalék, hogy változás lesz. A vámok jelentősen csökkenni fognak, mert ez nem mehet így tovább. Olyanok vagyunk, mint egy malacpersely, amelyet mindenki folyamatosan kirabol. Ennek vége” – jelentette ki Trump.

Angela Merkel egy Twitter-oldalán megosztott képpel illusztrálta, hogy feszült hangnemű vitán vannak túl az amerikai elnökkel.

„Én annyit mondhatok, hogy részemről nagyon őszinte és közvetlen a kapcsolatom Donald Trump amerikai elnökkel. A tárgyalások szünetében és a közös nyilatkozat kidolgozása közben sok intenzív beszélgetést folytattunk. Vannak felismerhető véleménykülönbségek közöttünk, de értékelem, hogy hogy közvetlenül és nagyon személyesen beszélhettem vele” – fogalmazott a kancellár.

Egyetértés van viszont a 7 ország között abban, hogy információ megosztással és az internetszolgáltatókkal, valamint a közösségi médiavállalatokkal együttműködve közösen lépjenek fel az ellen, hogy külföldről bárki beavatkozzon a saját választásaikba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!