2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Nem nyithatnak ki szombaton a boltok Izraelben

Hír TV

2018. január 9., kedd 17:07, frissítve: kedd 18:08

Nem nyithatnak ki a boltok Izraelben, miután a parlament elfogadta az erről szóló, úgynevezett szupermarkettörvényt. A legnagyobb kormányzó párt, a Likud több képviselője is ellenezte az indítványt, amelyet egyes szakértők szerint a vallásos pártok kényszerítettek ki a korrupciós ügyei miatt meggyengült Benjamin Netanjahu kormányfőtől.

Egyetlen szavazat döntött a szombati zárva tartás elrendeléséről az izraeli parlamentben.

A helyi önkormányzati törvény módosítását, amely az üzletek zárva tartását írja elő pihenőnapokon, harmadik olvasatban 58 szavazattal, 57 ellenében a ház elfogadta – ismertette az eredményt a Kneszet elnöke, Yuli Edelstein.

A jövőben csak a benzinkutakon üzemelő kisboltok tarthatnak nyitva a hagyományos szombati pihenőnapon. A többi üzletet be kell zárni. A tilalom alól egyedi mentességet a belügyminiszter adhat. A szombati zárva tartás nemcsak a parlamenti pártokat, hanem az izraeli társadalmat is megosztja.

Szerintem az üzletek szombati bezárása minden itt élő izraelinek rossz. Csak a nagyon szélsőségesen vallásos emberek érdekét szolgálja, úgy érezzük, nem egységes néppé tesz bennünket, hanem csak még jobban elválaszt bennünket – véli egy tel-avivi lakos, Hadar Kimchi.

Egyik trafikos az ajándékboltok, a szentföldi tulajdonosaiért aggódik.

Sok barátomnak olyan vállalkozása van, amely ünnepnapokon és szombaton működik. Ünnepek nélkül nem lenne semmijük – mondta Raphael Yitzhakov.

A vallásos, konzervatív izraeliek egyetértenek az intézkedéssel.

Többen szórakoznak szombaton, vásárolnak, de Izrael zsidó állam, és szerintem kell a héten egy nap, amikor elcsendesedünk – mondta a tel-avivi Orly Amar.

A szombati zárva tartást az ortodox hívőket tömörítő Sasz párt követelte, amely tagja az Izraelt irányító kormánykoalíciónak. A szigorítással nem értett egyet a vezető kormánypárt, a Likud, amelynek a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu az elnöke. Elemzők szerint a vallásos pártok választás elé állították a korrupciógyanús ügyei miatt meggyengült kormányfőt. Vagy megszavazza a Likud a szombati zárva tartást, vagy felmondják a koalíciót, kikényszerítve az előre hozott választást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!