2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nem mond le a román miniszterelnök

Hír TV

2018. április 28., szombat 08:33, frissítve: hétfő 07:30

Pénteken nyilvánosan vonta meg a bizalmat a román elnök a kormányfőtől. A jobboldali Klaus Iohannis szerint a szociáldemokrata miniszterelnök alkalmatlan a hivatalára, mert a többi között megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, nem hajlandó egyeztetni az intézmény vezetőjével. „Dancila asszony nem képes megbirkózni a miniszterelnöki poszttal, és sérülékennyé tette Románia kormányát. Ezért kérem, hogy mondjon le” – közölte Iohannis.

A román elnök kifogásolja azt is, hogy Viorica Dancila felhatalmazás nélkül tárgyalt Izraelben, múlt héten pedig a kabinet egy titkos, külpolitikai témájú memorandumot fogadott el, amiért Klaus Iohannis szerint a kormányfőnek távoznia kell. Az emlékeztető szerint Románia Jeruzsálembe költöztetné izraeli nagykövetségét, ám Romániában az alkotmány komoly szerepet ad az államfőnek a külpolitikában, Iohannis szerint pedig ezt sértette meg a miniszterelnök.

A mindössze 3 hónapja hivatalban lévő kormányfő nem ment el az elnök, szerinte sértő meghívására államfői palotába, és péntek este közölte: a felszólítás ellenére sem mond le. Leváltására most nincs is esély, ugyanis a román alkotmány szerint a kormányfőt csak a parlament válthatja le.

Ezt az elmúlt másfél évben háromszor meg is tette, de a menesztést minden esetben a kormányzó Szociáldemokraták valamint, a Liberálisok és Demokraták kezdeményezték, és nem a kisebbségben lévő jobbközép ellenzék. Az mindenesetre a tavaszi ülésszakban bizalmatlansági indítványt nyújtana be a bukaresti parlamentben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!