2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Nem hull több bomba Jemenre

2015. április 22., szerda 10:30, frissítve: szerda 10:40

Befejezte a Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció a légicsapásokat Jemenben. A továbbiakban a terrorelhárításra és a segélyezésre, valamint a biztonsági és politikai helyzet rendezésére összpontosítanak. Egy húszi vezető szerint közel vannak a konfliktust lezáró megállapodáshoz.

A szaúdi katonai vezetés kedden bejelentette, hogy befejezi a húszi lázadók elleni légitámadásokat Jemenben. A következő fázis inkább politikai lépéseket tartalmaz majd. „A koalíció folytatni fogja a műveleteit a remény helyreállítása néven bízva abban, hogy Jemen újra stabil és biztonságos országa lesz a régiónak, mert a jemeni emberek megérdemlik ezt” – mondta a szaúdi hadsereg szóvivője.

Az országból korábban elmenekült jemeni elnök megköszönte Szaúd-Arábia segítségét. „A legmélyebb elismerésemet és tiszteletemet szeretném kifejezni arab és muszlim testvéreinknek és barátainknak a jemeni nép nevében, hogy részt vettek ebben a példa nélküli stratégiai közösségben” – mondta Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Közben az amerikai elnök felszólította Iránt, hogy ne küldjön fegyvereket Jemenbe, mert az veszélyeztetné a vízi közlekedést a régióban. Az Egyesült Államok egy hadihajót vezényelt a Perzsa-öbölbe, hogy fenntartsa a rendet. „Amikor a tengerekről van szó, természetesen mi vagyunk a legerősebbek. Szorosan együttműködünk a régiós szövetségeseinkkel, azt az üzenetet küldve, hogy le kell nyugodnunk ahelyett, hogy újabb konfliktusokat szítunk” – mondta Barack Obama.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy Jemenben összeomolhat az egészségügyi ellátórendszer. „Az intézmények az életmentő gyógyszerek és eszközök hiányával szembesülnek valamint folyamatos áramszünetekkel és a generátorok hiányával kell együtt élniük” – mondta a WHO szóvivője.

Súlyos állapotokról számolt be az egyik helyi kórház vezetője is. „Korábban a kórházunk energiaellátását a kormány látta el, de ez most megszűnt és csak az elektromos generátorokban bízhatunk. Továbbá nincs elég fűtőolajunk és csak az intenzív osztály energiaellátását tudjuk garantálni. Ez a helyzet úgy egy hete áll fenn, és ha továbbra is így marad, be kell zárnunk a kórházat” – mondta Abdul Karim Khawlaani.

Az ENSZ szerint a konfliktusban eddig hatszáz ember vesztette életét, 2200-an sebesültek meg és százezer ember kényszerült elhagyni az országot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!