2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

„Nem akarok itt maradni, szerintem ez nem Európa”

2015. július 1., szerda 16:52, frissítve: szerda 16:59

Sürgősségi humanitárius akciót indított négy nemzetközi segélyszervezet Calais-ban. Az észak-franciaországi városnál mintegy háromezer illegális bevándorló él egy volt szeméttelepen, a megfelelő alkalomra várva, hogy átjuthasson Nagy-Britanniába. A térségben idén május közepéig tizennyolcezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok.

Harmadik napja vesztegelnek a kamionok a francia–brit határon. Komppal mennének át Calais-ból Doverbe, de a tengerészek sztrájkolnak, mert új munkáltatójuk elbocsátásokat tervez, az 577 alkalmazottból 210-et tartana meg. „A következő 48 órában is blokád alatt tartjuk az utakat, amik a Csalagúthoz vezetnek. A dolgoknak változniuk kell” – mondja Eric Vercoutre szakszervezeti képviselő.

A munkabeszüntetés – ha átmenetileg is –, de visszafogja a migrációt, az illegális bevándorlók többnyire a kamionokra felugrálva vagy azokat feltörve igyekeznek eljutni Nagy-Britanniába. Május közepéig 18 ezer határsértőt fogtak el a hatóságok a szigetországba tartó teherautókon.

„A kamionra várok, hogy felszálljak rá. Angliába akarok menni, nem akarok itt maradni. Talán sokszor kell majd próbálkoznom. Amikor a rendőrök elkapnak, elvisznek 2-3 órára, aztán visszajövök, újra és újra. Nem tudom, mi lesz. Szudánból jövök, jó helyen akarok élni, jókat enni... nem úgy, mint itt. Szerintem ez nem Európa” – nyilatkozta egy szudáni migráns.

Calais mellett 3000 migráns él egy korábbi szeméttelepen. Három vízcsapon és húsz mellékhelyiségen osztoznak – négy nemzetközi segélyszervezet azonnali akciót indított a körülmények javításáért. Mobilkórházat, vizesblokkokat, alvóhelyeket, konyhákat építenek, valamint ételt és tisztálkodószereket osztanak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!