2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 22:15

„Nem a Nyugat és az iszlám áll egymással szemben”

2015. február 16., hétfő 17:33, frissítve: hétfő 21:32

A dán rendőrség elfogott két embert a szombati koppenhágai merényletekkel kapcsolatban. Azzal gyanúsítják őket, hogy tanácsokkal és tettekkel segítették a támadások elkövetőjét. A rendőrség közlése szerint az arab származású gyanúsítottat tűzharcban lelőtték. A dán miniszterelnök szerint a valódi ellentét nem a Nyugat és az iszlám, hanem a társadalmi alapértékek és az erőszakos szélsőségesek között húzódik.

Egy bizonyos Omár Abdel Hamid el-Huszein nevű fiatalember követte el a fegyveres merényleteket szombaton a dán fővárosban. A térfigyelő kamerák rögzítették, ahogy kabátjával a kezében sétált Koppenhága utcáin. A dán állampolgárságú, de arab származású fiatalember két helyszínen két embert ölt meg, mielőtt végeztek vele a rendőrök. Az első támadást egy kulturális központnál követte el, ahol a véleménynyilvánítás szabadságáról vitáztak éppen. A célpont egy Mohamed-karikatúrákat rajzoló svéd művész lehetett, de helyette a golyó egy svéd dokumentumfilmest talált el. A dán rendőrség szerint nyolc órával később a 22 éves terrorista egy zsinagógánál lövöldözött, ahol végzett egy zsidó biztonsági őrrel.

Az elkövető két segítőjét őrizetbe vették. „Nem terrorizmussal, hanem azzal vádolják őket, hogy segítettek a fegyveresnek az emberölésben és emberölési kísérletben, segítettek neki elmenekülni és megszabadulni a fegyverétől. Mindketten tagadják a vádakat” – közölte Michael Juul Eriksen védőügyvéd.

A merénylőt jó eszű, tehetséges diákként ismerte egykori iskolaigazgatója. Egy késelésért azonban börtönbe került, ahol megváltozott a viselkedése, a dán titkosszolgálat is felfigyelt rá. Dán nyomozók szerint a lövöldözést a párizsi terrortámadások válthatták ki. A dán miniszterelnök óvatosabban fogalmazott. „Nagyon kevés részletet tudunk arról, hogy mi lehetett ennek a személynek a motivációja, és reméljük a nyomozás közelebb visz majd minket ehhez. De az alapján, amit elkövetett, terrorakciónak tekintjük a történteket, hiszen egy nyilvános vitarendezvényt és egy zsinagógát támadott meg” – nyilatkozta Helle Thorning-Schmidt.

A dán kormányfő kiemelte: nem a Nyugat és az iszlám áll egymással szemben, szerinte a valódi ellentét az erőszakos szélsőségesek és a nyugati társadalom alapértékei között húzódik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!