2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története

Következik:

Sajtóklub 04:00

Nem a hitelprogram meghosszabbítására

2015. február 9., hétfő 12:53, frissítve: hétfő 12:53

Továbbra is elutasítja a hitelprogram meghosszabbítását a görög kormány. Az új miniszterelnök, programbeszédében a kölcsönfeltételek újratárgyalása mellett állt ki. Az amerikai jegybank elnöke szerint csak idő kérdése, hogy Görögország kikerül az euróövezetből.

Betartja választási ígéretét, és szakít a megszorításokkal az új görög kormány – szögezte le programbeszédében a radikális baloldali Aléxisz Cíprasz. A miniszterelnök szerint elhibázott a nemzetközi hitelkonstrukció, amelyre Athénnek annak idején rá kellett bólintania, hogy elkerülje az államcsődöt. „A pénzügyi mentőöv programja megbukott. Senki sem állíthatja komolyan az ellenkezőjét. Most egy olyan egyezségre van szükségünk, amely felszabadítja a görög gazdaság dinamikáját” – mondta a görög miniszterelnök.


Cíprasz időt akar nyerni: a következő két hétben egy olyan áthidaló megoldásról egyezne meg hitelezőivel, amelynek révén Görögország júniusig elkerüli a csődöt – a kormány szerint ennyi idő elég lenne, hogy az európai partnerekkel más, megszorításmentes megoldást találjanak az adósság törlesztésére. Arról pedig nincs szó, hogy nem akarják visszafizetni a kölcsönt – állítják. „Az Európával való szakítás senkinek sem lenne előnyös. Az Európai Unió története megmutatja, hogy kezdetben nézetkülönbségek vannak, végül pedig kompromisszumok” – fogalmazott a görög kormánypárti képviselő.

Az amerikai jegybank előző elnöke közben kijelentette: csak idő kérdése, Görögország mikor lép ki az euróövezetből, ezzel elindítva a valutauniót az összeomlás útján. Korábban a brit pénzügyminiszter is azt mondta: a görögök kikerülnek az eurózónából, ha az új vezetés ragaszkodik a hitelfeltételek újratárgyalásához.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!