2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Napi 400 migráns érkezik a Gibraltári-szoroson keresztül

Hír TV

2018. július 28., szombat 16:34, frissítve: szombat 17:55

Mi lehetünk az új Lampedusa – ezzel a címmel közölt interjút a Spiegel című német magazin a Gibraltári-öböl egyik andalúz településének polgármesterével. A politikus azt mondta, hogy júniusban több, mint kétszer annyi migráns érkezett hozzájuk Afrikából, mint Olaszországba.

Mindennapos látvány a Gibraltári-szoros spanyol partjainál, hogy egy gumicsónak eléri a szárazföldet, a Marokkó felől érkezett migránsok azonnal szétszélednek – a parti őrségnek egyszerűen nincs elég embere. Ma már ez a partszakasz számít az Európai Unió legvédtelenebb külső határának. A szoros 15-20 kilométer, a tengeri út jóval rövidebb, mint Líbia és Olaszország között. A török–görög, illetve a balkáni migrációs útvonalat keményen ellenőrzik. Olaszország is bekeményített, miután bevándorlásellenes kormány alakult.

Noha Európába összességében fele annyi migráns érkezett idén, mint egy éve, a spanyolok terhei megnőttek. Náluk kétszer annyian szálltak partra, mint 2017 hasonló időszakában.

„A spanyol hatóságok jelentései alapján bizonyos, hogy a nyugat-afrikai migránsok, amelyek tömegei Líbián keresztül érkeznek a Földközi-tengerhez, az utóbbi időben Spanyolországot választják útirányuknak” – mondta a nemzetközi migrációs szervezet illetékese.

Andalúziában kezdenek megtelni, vagy már meg is teltek az átmeneti szállások, a migránsokat ezért a hajón tartják, amíg regisztrálják őket.

Egy helyi város polgármestere a Spiegel című német magazinnak azt mondta, hogy júniusban több, mint kétszer annyi migráns érkezett hozzájuk Afrikából, mint Olaszországba. A napi átlag 400 ember. Hozzátette, a helyiek egyelőre nem aggódnak, a városban száznál több náció él együtt. De ha a tömeges migráció folytatódik, akkor feszült lehet a hangulat – tette hozzá az andalúz polgármester.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!