2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nagyszabású tűzijátékkal köszöntötték a világ fővárosaiban az új évet

Hír TV

2018. január 1., hétfő 07:54, frissítve: hétfő 14:40

Az új-zélandi Aucklandben a Földön az elsők között köszöntötték látványos tűzijátékkal az új esztendőt. A 328 méteres Sky Towerről 500 kilónyi rakétát lőttek ki. Két órával később Sydney-ben kezdődött 12 perces tűzi- és fényjáték, amely során 43 ezer különböző rakétát lőttek fel a kikötőben.

Az ázsiai országok közül Hongkong sem maradt el a látványban. A Kínának 1997-ben visszaadott egykori brit gyarmaton 10 perces fényár kápráztatta el az embereket. Ezzel egy időben Tajvan fővárosában a környezettudatosság határozta meg az újévi látványosságot. A szigetország legmagasabb toronyházát, a Tajpej 101-et LED-égőkkel világították meg, amely majdnem nappali fényt árasztott a környező épületekre is. A tűzijáték pedig pontosan 360 másodpercig tartott.

A kommunista Észak-Korea fővárosában szintén tűzijátékkal köszöntötték az új évet.

Indonézia fővárosában viszont egy tömeges esküvő miatt lett emlékezetes 2017 szilvesztere. A pároknak a városvezetés segített nevezetessé tenni a napot. „Sok szegény családnak gondot jelent az esküvő, és sok házasságot nem ismernek el emiatt. Ezen az estén az új évet és 437 pár házasságát ünnepeljük, akik ma férjek és felségek lettek” – fogalmazott Anies Baswedan, Jakarta kormányzója. 

Moszkvában idén a Vörös téren kívül további 37 helyen rendeztek tűzijátékot „A világnak olyan elnökre van szüksége, mint Vlagyimir Putyin, akkor rend lenne a világban. Örömöt és szerencsét mindenkinek, no meg boldog új évet” – kívánta egy izsevszki turista.

Azért az évek óta pénzügyi megszorításokkal küzdő Görögországban is jutott az ünneplésre. Ezúttal is különleges fényben pompázott az athéni Akropolisz a tűzijáték idején. „Óriási erőt kívánok az új évre, és nagy elismerést azoknak, akik a 2017-es év szenvedései ellenére kitartottak. Remélem, minden jóra fordul, és mindenki boldog lesz” – mondta egy athéni lakos.

Berlinben sem maradhatott el a hagyományos utcabál, amelyen becslések szerint százezren vettek részt. „A hangulatot szeretnénk élvezni a Brandenbugi kapunál. Egészséget és békét kívánunk a családban. Idén ismét együtt vagyunk, és nagyon örülünk, hogy együtt ünnepelhetünk” – lelkendezett egy berlini utcabálozó.

Párizsban a Diadalívnél tartott tűzijátékkal fogadták az újévet, a Champs-Élysée sugárúton százezrek pezsgőztek szilveszter éjjel. „Tetszett, gyönyörű volt. Büszke vagyok a városomra, büszke vagyok Párizsra. Boldog új évet mindenkinek, boldog új évet a franciáknak” – nyilatkozta egy ünneplő.

Brüsszel egyik jelképe, az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült Atomium is különleges fényben pompázott az ünneplőknek.

Londonban a hagyományoknak megfelelően a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben harangjátékára kezdődött a 12 perces tűzijáték. Vagy negyedmillióan nézték végig a Temze partján az attrakciót, a környéken fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.

New Yorkban szintén fokozott biztonsági ellenőrzések után léphettek az emberek a Time Square-re, ahol 1907 óta most éjfélre is leereszkedett a hagyományos kristálygömb, majd tűzijáték vette kezdetét. Százezrek ünnepeltek a konfettiesőben a −12 fokos hideg ellenére. Frank Sinatra New York, New York című dalára még Bill de Blasio polgármester és felesége is táncra perdült.

A legtöbben ezúttal is Rio de Janeiróban ünnepeltek. A Copacabanán 2 millióan élvezhették a nyári melegben a 17 perces látványos tűzijátékot.

Budapesten békésen zajlott a szilveszteri mulatság

Nem zavarta meg semmilyen különleges esemény az óévet búcsúztató tömeg ünneplését a magyar fővárosban. Éjfél után sokfelé lőttek fel tűzijátékot, a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban sokan voltak, köztük külföldiek is. 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. munkatársai kora reggel óta takarítja a várost. Az elmúlt években száz-százötven tonna szemetet gyűjtöttek össze, a cég igazgatója, Varga Csaba most is nagyjából ekkora mennyiségre számít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!