2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nagyot bakizott Donald Trump

Hír TV

2017. november 28., kedd 10:15, frissítve: kedd 11:40

Donald Trump egy demokrata szenátoron gúnyolódott, aki magát karrierje kezdetén irokéz származásúnak vallotta.

– Nálunk is van egy Pocahontas – így viccelődött az amerikai elnök a második világháborúban az amerikai hadseregben szolgáló indián veteránok fogadásán. Nem ez volt az egyetlen baki az eseményen. Az amerikai elnök az indián veteránokat annak az elnöknek a portréja alatt fogadta, aki 1830-ban aláírta az indiánok kitelepítését és kiirtását lehetővé tevő törvényt.

Az amerikai hadseregben a második világháborúban kódbeszélőként szolgáló navahó indiánokat fogadta a Fehér Házban Donald Trump. A kódbeszélők főleg indián származású híradó katonák voltak, akik az angol parancsokat, üzeneteket a saját anyanyelvükre fordítva továbbították, amit az ellenség képtelen volt megfejteni.

„Szeretnék köszönetet mondani önöknek, mert önök nagyon különleges emberek. Önök sokkal előbb itt voltak, mint közülünk bárki. Habár van egy képviselőnk a kongresszusban, akiről azt mondják, hogy már régóta itt volt, Pocahontasnak hívják. De tudják mit, én önöket kedvelem, mert önök különlegesek. Különleges emberek” – fogalmazott Trump.

A kiszólás egy demokrata szenátorra, Elizabeth Warrenre vonatkozott.

„Tudja, még mindig nem tudom elhinni, hogy ez megtörtént egy őslakos amerikaiak tiszteletére rendezett eseményen, akik mindenüket odaadták azért, hogy amerikaiak életét mentsék, amerikaiak és szövetségesek életét mentsék meg a második világháborúban, és akik csodálatos emberek. És Trump elnök nem bírta ki, hogy megünnepelje ezeket az embereket mindenféle rasszista gyalázás nélkül. Tudja, ő azt hiszi, hogy ezzel befoghatja a számat, de ez nem fog megtörténni. Nem működött a múltban, és nem fog a jövőben sem” – reagált a szenátor.

A massachusettsi szenátort azzal gúnyolta az elnök már a kampány idején is, hogy karrierje elején irokéz nemzetiségűként regisztrálta magát két egyetemen is. Trump szerint etnikai kisebbségként így akart Warren előnyhöz jutni, ám a szenátornő állítja, az ősei között tényleg voltak őslakosok.

„Sosem használtam fel arra, hogy előrébb jussak. Sosem használtam fel, hogy iskolába mehessek, hogy munkát kapjak. Nézzék, ez csak egy újabb módszer arra, hogy Donald Trump elérje, az emberek másról beszéljenek, mint arról, amit tesz” – tette hozzá Warren.

Nem ez volt az egyetlen baki, amelyet az elnök elkövetett az őslakos veteránokat ünneplő eseményen. Trump ugyanis Andrew Jackson elnök portréja előtt fogadta a veteránokat. Ő írta alá az indiánok kitelepítését és kiirtását lehetővé tevő törvényt 1830-ban.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!