2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Munkácsi káosz: kézigránát robbant a rendőrőrsöknél

2015. július 14., kedd 14:00, frissítve: kedd 14:08

Kézigránátokat robbantottak két lembergi rendőrőrsnél – a támadásban két egyenruhás súlyosan megsebesült. Az ukrán hatóságok szerint a nyugati városban végrehajtott összehangolt akciónak köze lehet a szombati munkácsi lövöldözéshez. Közben az összetűzések alapos kivizsgálását sürgeti az unió. Az EU kijevi nagykövete kijelentette: csak az államnak és az arra felhatalmazott állami hatóságoknak van joguk a közrend fenntartására és a fegyverhasználatra. Petro Porosenko ukrán elnök az illegális csoportok lefegyverzésére utasította a belügyminisztériumot.

A fokozott ellenőrzést azután rendelték el, hogy szombaton Munkácson lövöldözés tört ki a Jobboldali Szektor szélsőséges ukrán nacionalista szervezet fegyveresei és egy ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között. Hárman meghaltak, tizenegyen megsebesültek az összetűzésben, ami a nyílt úton is folytatódott. Végül a fegyveresek egy erdőbe menekültek, de az összetűzésbe keveredett politikus, a tavaly megbuktatott Viktor Janukovics pártjának tagja is eltűnt a kárpátaljai városból.

A történtek miatt az ukrán elnök elrendelte az illegális csoportok lefegyverzését. „Ez az igazi ukrán hazafiak lejáratása. Egyetlen politikai erőnek sem lehet és nem is lesz semmilyen fegyveres sejtje” – mondta Petro Porosenko.

Nemcsak az ukrán sajtó, hanem Porosenko szerint is a csempészetüzlet újraelosztása miatt tört ki a lövöldözés, a hatóságoktól határozott fellépést vár.


Hétfőn a belügyminiszter a teljes kárpátaljai vezérkart leváltotta, és a határőröket is áthelyeztette. Ukrajna más részéről vezényelnek határőröket a lengyel–szlovák–magyar határra. Az ukrán szélsőségesek eközben Munkács közelében továbbra is útzárakkal igyekeznek megakadályozni, hogy a rendőrök eljuthassanak a városba. Brüsszel is a történtek kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását követeli.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!