2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Moszkva nem tétlenkedik, válaszol a kiutasításokra

Hír TV

2018. március 30., péntek 17:58

Egymásnak adták a kilincset a nagykövetek a moszkvai külügyminisztériumban, miután a tárcavezető, Szergej Lavrov berendelte őket. A diplomáciai képviseletek vezetői itt tudták meg, hogy hány munkatársukat utasították ki az országból. Moszkva azután cselekedett így, hogy az EU és az Egyesült Államok 120 orosz diplomatát küldött haza.

Bezáratta az Egyesült Államok konzulátusát Szentpéterváron a Kreml. Míg a dolgozók a bútorok és egyéb ingóságok elszállításáról gondoskodtak, addig a szerelők a térfigyelő biztonsági kamerákat távolították el az épületről.

„Állampolgárként csak az érzéseimet fejezhetem ki. Három szó jut eszembe: szomorú, buta, undorító, és van egy negyedik is, de azt megtartom magamnak” – mondta egy szentpétervári nyugdíjas.

Az orosz kormány csütörtökön jelentette be, hogy 60 nyugati diplomatát utasít ki az országból. Pénteken a moszkvai külügyben egymásnak adták a kilincset a diplomaták: a brit, a német és a francia nagykövetet is berendelte Szergej Lavrov.

„Fontos nem elfelejteni azt, amiért ez a válság kialakult, ez pedig a vegyi fegyver használata az Egyesült Királyság utcáin, ami az országomban sok ember életét veszélyeztette. Feltettünk bizonyos kérdéseket az orosz államnak, de még mindig nem kaptunk kielégítő választ” – mondta Laurie Bristow, Nagy-Britannia moszkvai nagykövete.

A német nagykövet is válaszokat vár. „Nyitottak és készek maradunk a párbeszédre, de a Salisbury-i súlyos eset után az orosz kormányon múlik, hogy tisztázza az ügyet és válaszoljon a kérdésekre” – mondta Rudiger Von Fritsch, Németország moszkvai nagykövete.

Az EU-tagállamok és az Egyesült Államok 120 orosz diplomatát utasított ki, de Moszkva azért is tett válaszlépéseket, mert az Egyesült Államokban lekapcsolták az angol nyelvű Russia Today nevű hírtelevíziót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!