2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára

Hír TV

2017. december 10., vasárnap 09:57, frissítve: vasárnap 19:04

Keményen kiosztotta a török elnök Donald Trumpot a Jeruzsálem hovatartozásáról szóló állásfoglalásért. Recep Tayyip Erdogan holnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal a közel-keleti helyzetről és a szíriai rendezésről. Az izraeli miniszterelnök közben az Európai Unióban folytat tárgyalásokat. Emmanuel Macron francia elnök azt kérte Benjamin Netanjahutól, hogy állítsa le a zsidó telepek bővítését az elfoglalt palesztin területeken. Macon elítélte az izraeliek ellen elkövetett erőszakot.

Amerikai és izraeli zászlókat, illetve Donald Trump-bábukat égettek dühös arab tüntetők Libanon fővárosában. A több ezer fős tömeg kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálta meg a bejrúti amerikai nagykövetséget. A rendőrség könnygázzal és vízágyúval kergette szét őket.

Azt üzenjük az amerikai kormánynak, és mindenkinek, aki az ő álláspontjukat támogatja, hogy a palesztinok és arabok nem fogadják el, hogy a fejük felett döntsenek. Mindegy, hogy mit mond Trump vagy bárki más, Jeruzsálem a palesztinok fővárosa – hangoztatta egy tüntető.

Hasonló demonstrációk voltak Egyiptomban, Marokkóban, Pakisztánban és Törökországban is.

Amerikának nincs joga Jeruzsálemről dönteni. Palesztinát 1947 óta megszállás alatt tartja egy terrorista állam, Izrael. Donald Trump hibát követett el, amikor nekik adta Jeruzsálemet – szónokolt a NATO-tag Törökország elnöke a helyi tüntetésen.

Tüntetés volt a palesztinok lakta Gázai övezetben is. Jeruzsálem buszpályaudvarán járókelőkre támadt késsel egy palesztin férfi. Egy biztonsági őrt életveszélyesen megsebesített.

Az izraeli hadsereg szombaton gázai célpontokat bombázott, vasárnap pedig a föld alatt folytatta a hadműveletet, hogy megsemmisítse a palesztinok titkos csempészalagútjait.

Trumpnak semmi joga beavatkozni ebbe. Jeruzsálem Palesztina fővárosa, ott van az Al-Aksza-mecset, több millió muszlim szent helye. Ez palesztin város – hangoztatta egy tüntető.

Az Arab Liga rendkívüli ülésén a tagállamok arra jutottak, hogy nem fogadják el az Egyesült Államok részvételét a közel-keleti rendezésben. A döntést olyan államok is megszavazták, amelyek egyébként Amerika szövetségesének számítanak a térségben.

Az Arab Liga az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul, hogy a testület állapítsa meg, hogy az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, és semmi joga nincs Jeruzsálem helyzetébe beleszólni. Tisztában vagyunk vele, hogy az Egyesült Államok is a tanács tagja, de akkor is az ENSZ-hez fordulunk - közölte az Arab Liga vezetője.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn Párizsban tárgyal uniós külügyminiszterekkel. A látogatása ellen már a hétvégén tüntetések voltak a francia fővárosban.

Svédországban három álarcos fiatal zsinagógát támadott meg. Molotov-koktélokkal dobálták meg az épületet. A bent imádkozóknak nem esett bajuk, az elkövetőket órákkal később elfogták a hatóságok.

Donald Trump a héten jelentette be, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti az amerikai nagykövetséget. Döntésével az amerikai elnök Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet, amelynek keleti felére a palesztinok is igényt tartanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!