2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mindent tagad a Oxfam-prostibotrány főszereplője

Hír TV

2018. február 16., péntek 21:41, frissítve: péntek 22:50

Tagadta a szexuális visszaéléseket az Oxfam botrányba keveredett volt haiti igazgatója. Közben a brit segélyszervezet vezetője széles körű vizsgálatot ígért az ügyben.

Az Oxfam brit segélyszervezet munkatársai szexpartikat rendeztek és szexért cserébe ígértek adományt Haitin, miközben a 2010-es földrengés pusztításainak felszámolását végezték volna. A többi között ilyen visszaélésekkel vádolták meg a múlt pénteken a jótékonysági csoport munkatársait. A szervezet akkori volt haiti országigazgatója csak egy hét elteltével szólalt meg az ügyben. A belga férfi nem most, hanem 2011-ben, egy belső vizsgálat nyomán mondott le.

„Senki nem tökéletes, de nem vagyok disznó” – utasította el azonban a személyét érintő vádakat Roland Van Hauwermerier.

Azt viszont elismerte, hogy 2004-es libériai küldetésén ott volt egy bulin. „Libériában csapdába csaltak. Olyan hülye voltam, hogy táncoltam egy kocsmában rendezett partin, ahol hiányos öltözetű lányok ugráltak. Az angol helyettesem hívott el. Én is táncoltam. Azután derült ki, hogy prostituáltak voltak. Emiatt megbüntettek. Szerintem jogosan. Úgy vélem, sokkal határozottabban kellett volna viselkednem. Megbántam” – tette hozzá.

A botrány miatt a haiti igazságügyi minisztérium kiadatási kérelmet küldött a belga hatóságoknak, hogy megindíthassák a volt igazgató elleni eljárást. Belgium azonban nem adja ki állampolgárait unión kívüli országoknak.

De távozott azóta a szervezet igazgatója is. Az Oxfam igazgatója bocsánatot kért és széles körű vizsgálatot ígért. „Kijelölök egy magas szintű, független bizottságot, amely megvizsgálja a működésünket, gyakorlatunkat és ajánlásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogyan legyünk erősebbek az emberek megvédése érdekében. Jogköre kiterjed a múltbeli és jelenlegi esetek kivizsgálására, hogyan kezeljük azokat, és ha arra kérnek, nyissuk meg azokat, készen állunk rá” – közölte Winnie Byanyima.

A szervezet több „nagykövete” közben már meghozta döntését az ügy miatt. Sorra mondanak le posztjukról. Az egyik legnagyobb név, Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai egyházi vezető, csütörtökön azzal indokolta távozását, hogy mélyen csalódott a bűncselekményekről szóló vádak miatt az Oxfamban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!