2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:35

Mindent bombáztak, ahol lázadókat sejtettek

2015. április 13., hétfő 12:46

Harci helikoptereket telepített Szaúd-Arábia jemeni határához a síita lázadók ellen. A helikoptereket azután küldték akcióba, hogy a jemeni lázadók megtámadtak egy szaúdi határőrposztot. A bombázások és harcok már minimum hatszáz áldozatot követeltek. Eközben Szaúd-Arábia elutasította Irán követelését a légi csapások leállítására. A hétvégén nyolc magyar család huszonhat tagját sikerült kimenekíteni Jemenből, ahol már csak néhány magyar maradt.

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció a hétvégén is folytatta légi csapásait a síita húszi lázadók ellen. A szaúdi légierő kikötőket, egy stadiont és minden olyan épületet bombázott, ahol sejtéseik szerint lázadók bújtak meg.

Füst volt látható az ádeni elnöki palota közelében is, amelyre szintén légi csapásokat mért a koalíciós légierő. Eközben az általuk támogatott, az elűzött elnökhöz hű jemeni erők a szárazföldön támadták a lázadó húszikat. A bombázások és a harcok már minimum 600 halálos áldozatot követeltek. A szunnita Szaúd-Arábia vezette koalíció azért indított légitámadást Jemenben március végén, hogy megakadályozza az Irán által támogatott síiták térhódítását.

Szaúd-Arábia Pakisztántól is katonai támogatást kért a lázadók ellen, a pakisztáni parlament azonban elutasította a kérést. „A pakisztáni parlament által elfogadott határozat Pakisztán belügye. Mindig reméljük azonban, hogy Pakisztán mindig és minden körülmények között a Szaúd-Arábiai Királyság mellett fog állni, mert a Szaúd-Arábiai Királyság az otthona két szent mecsetnek, és Pakisztán a második legnagyobb muszlim ország” – reagált a szaúdi vallásügyi miniszter.

Irán nemrég a légi csapások beszüntetésére szólította fel Szaúd-Arábiát, amely azonban elutasította a követelést. „Hogyan szólíthat fel minket Irán arra, hogy beszüntessük a harcot Jemenben? Már több mint egy éve folynak az összecsapások. Amíg Szaleh volt elnök, több mint harminc támadás történt, amiben a húszik és Szaleh hadserege is érintett volt” – közölte a szaúdi külügyminiszter.

Elemzők szerint Jemenben áttételesen a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán csap össze egymással. Szaúd-Arábia minden eszközzel szeretné megakadályozni, hogy Irán növelje dominanciáját a térségben, és ebben többek között az Egyesült Államok és Franciaország is támogatja. Irán viszont a jemeni szuverenitás megsértésének tartja a beavatkozást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!