2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Mindenki lehallgat mindenkit, különbség csak az erőforrásokban van

2015. június 25., csütörtök 16:44, frissítve: csütörtök 17:42

Az amerikai külügyminiszter cáfolja, hogy az Egyesült Államok kémkedett a francia elnök után. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint ez csak diplomácia, a valóságban mindenki lehallgat mindenkit.

Egy francia televíziónak adott interjúban jogi lépésekre ösztökélte a francia kormányt az Egyesült Államok ellen a WikiLeaks alapítója, Julian Assange. Ők hozták nyilvánosságra, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) három francia elnököt, köztük a hivatalban lévő államfőt, Francois Hollande-ot is lehallgatta. Az már korábban kiderült, hogy Washington Angela Merkel német kancellár ellen is kémkedett.

„Nem az az érdekes, hogy az országok kémkednek egymás ellen. A probléma az, hogy az amerikai hatóságok költik el a globális hírszerzési kiadások 60 százalékát. Ez nagyon fontos, hiszen valódi fenyegetést jelent Franciaország, valamint Európa függetlenségére és szuverenitására. Itt az ideje, hogy Franciaország Németországgal együtt vezető szerepet vállaljon, és tegye meg azt, amit a németek nem tettek: indítsanak parlamenti vizsgálatot, és az államügyész kezdeményezzen jogi eljárást” – fogalmazott Assange.

A kiszivárogtatás hírére az amerikai elnök felhívta a francia államfőt. Barack Obama tagadta, hogy az Egyesült Államok francia személyeket vagy intézményeket figyel meg. Tagad az amerikai külügyminiszter is.

„Hollande elnök úr nem volt célkeresztben, nem tekintünk célpontnak olyan barátokat, mint Francois Hollande, és nem hajtunk végre semmiféle titkos külföldi tevékenységet, hacsak nem léteznek különleges és igazolt nemzetbiztonsági célok, amiről én ebben az esetben nem tudok” – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter.

A Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő szerint semmi meglepő nincs a francia államfők megfigyelésében.

„Mindenki figyel mindenkit. A különbség abban van, hogy melyik országnak milyen erőforrások állnak rendelkezésére. Az Egyesült Államoknak a globális erőforrásai is hatalmasak, tehát mindenhol ott van, technikai erőforrásai is óriásiak, és sok embert tud erre a célra feláldozni” – fogalmazott Zord Gábor László, a Magyar Nemzet újságírója.

A kiszivárogtatást követően Francois Hollande összehívta a védelmi tanács rendkívüli ülését, és közölte, hogy Franciaország „nem fog eltűrni” semmilyen tevékenységet, amely veszélyezteti biztonságát. Párizsban bejelentették, hogy a közeljövőben francia titkosszolgálati vezetők utaznak Washingtonba az ügy tisztázására.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!