2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Mind a 30 vádpontban bűnös a bostoni merénylő

2015. április 9., csütörtök 11:05, frissítve: csütörtök 19:03

Minden vádpontban bűnösnek találták a két évvel ezelőtti bostoni robbantás életben maradt elkövetőjét. A vádpontok több mint feléért halálbüntetés is kiszabható. Döntés a tárgyalás későbbi szakaszában várható.

Mind a harminc ellene felhozott vádpontban bűnösnek ítélte az esküdtszék a 2013-as bostoni robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajevet. A 21 éves, csecsen származású férfi több rábizonyított vádpont alapján is halálra ítélhető. „Ez nem egy ünnepnap, azt hiszem, hogy ez egy keserédes győzelem. Nem megyek ki örvendezni azért, ami történt, de elégedett vagyok” – mondta a támadás egyik sérültje.

A tárgyaláson a védelem elismerte, hogy Dzsohar Carnajev segített a robbantás végrehajtásában a bostoni maratonon, de azzal érvelt, hogy a vádlott néhai bátyja volt az, aki a radikális iszlám követőjévé vált, és aki kitervelte a terrortámadást. Az ügyészek szerint viszont a fivérek egyenrangú partnerek voltak. A vád összesen kilencvenkét tanút idézett be, akik részletesen felidézték a robbantás okozta pusztítást és a merényletnek az életükre gyakorolt következményeit. „Ő egy felnőtt ember, úgy hozott döntéseket, hogy tudta, mi lesz a vége, tudta, mik lesznek a következmények és meghozta a döntését, hogy cselekedjen” – mondta egy túlélő.

Rebekah Gregory a lábát veszítette el a merénylet következtében. „Az életünk sosem lesz már a régi. Remélem, hogy tovább tudunk majd lépni és emlékezni arra, hogy még életben vagyunk valamiért. Hogy van egy nagyobb terv. Lehet, hogy most műlábbal állok itt, de erősebben, mint valaha, mert valaki megpróbált elpusztítani és elbukott benne” – mondta.

A várakozások szerint a második tárgyalási szakaszban, amelynek a feladata a büntetés mértékének megállapítása lesz, a védelem az enyhítő, a vád pedig a súlyosbító körülményekre igyekszik majd rávilágítani. Massachusetts államban egyébként nincs halálbüntetés, a per azonban szövetségi bíróságon folyik, ahol a legsúlyosabb ítélet is meghozható.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!