2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Mérget vett be az ítélethirdetés alatt egy vádlott Hágában

Hír TV

2017. november 29., szerda 13:18, frissítve: szerda 16:44

Az ülést azonnal félbeszakították. Nem sokkal később meghalt.

Ítélethirdetés közben mérgezte meg magát egy vádlott a hágai nemzetközi bíróságon. A boszniai horvát vezetőt és társait a muzulmánok ellen elkövetett etnikai tisztogatás miatt jogerősen 20 év börtönre ítélték. Slobodan Praljak kiabálással szakította félbe a bírót, elővette a nála lévő mérget és megitta. 

„Tisztelt törvényszék, Slobodan Praljak nem háborús bűnös, és elutasítom a vádakat!” – fakadt ki a hágai Nemzetközi Törvényszék üléstermében a volt boszniai horvát vezető, akit mint az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság háborús bűnök miatt elítélt kormányfőjének társa állítottak bíróság elé.

A 72 éves férfi ezután kiivott egy, állítása szerint, mérget tartalmazó kis üveget.

Ezután a bírák folytatták volna az ítélethirdetést, de a vádlott bekiabálta , hogy mérget vett be. Az ülés ezzel félbeszakad, mielőtt az ügy három másik vádlottjának ítéletét is kihirdették volna, és orvost hívtak.

„Rendben, akkor felfüggesztjük. Kérem, a függönyöket. Ne vigyék el az üveget, amiből ivott valamit” – mondta Carmel Agius, a Nemzetközi Törvényszék elnöklő bírája.

A kiérkező mentők egy órán keresztül küzdöttek az életéért. Halálhírét először a horvát sajtó közölte.

Slobodan Praljak egyike annak a 6 boszniai horvát vezetőnek, akiket 2013-ban első fokon népirtásért vontak felelősségre a délszláv háborúban a muszlimokkal szemben elkövetett bűnök miatt. Praljak 20 évet kapott. De mindkét fél fellebbezett. Az eljárásban az ügyészség súlyosbítást, a védelem a vádlottak felmentését kérte.

Még az elsőfokú ítélet során megállapították, hogy a vádlottak egy tervet hajtottak végre, amelynek az volt a célja, hogy Hercegovinából végleg eltávolítsák a muszlimokat, 100 százalékos horvát többséget teremtsenek, és Horvátországhoz csatolják.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

A Nemzetközi Törvényszéknek ez az utolsó ítélethozatala, 1993 óta 161 ember ellen emelt vádat, és 84-et ítélet el. A fennmaradó ügyeket decembertől az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa veszi át.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!