2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Menekültek ezrei hánykolódnak a nyílt vízen

2015. május 14., csütörtök 19:25, frissítve: péntek 16:57

Humanitárius katasztrófa fenyeget a Délkelet-Ázsiában kialakult menekültválság miatt az ENSZ szerint. Indonézia, Thaiföld és Malajzia partjainál több ezer, Mianmarból menekülő muszlim rekedt a nyílt vízen, mert egyik ország sem engedi partra szállni őket. Sokan a nyílt vízen vesztik életüket élelem- és vízhiány miatt.

A héten a parti őrség hatszáz menekültet mentett ki, már több mint két hónapja vesztegeltek a nyílt tengeren, mire rájuk találtak. A többség Mianmarból, a vallási üldöztetések elől menekülő muszlim. A buddhista országban nem ismerik el az iszlám vallású rohingya kisebbséget, jogaik nincsenek, falvaikat pedig gyakran fegyverrel támadják. A támadások elől a legtöbben Thaiföld felé indulnak embercsempészek segítségével. Bangkok azonban a múlt héten országos akciót indított az embercsempészet felszámolására, a bandák ezért inkább kiviszik a nyílt vízre a menekülteket és sorsukra hagyják őket. „Minél később tudnak partra szállni, annál tovább kénytelenek a tengeren összezsúfolva, mozgástér és megfelelő higiéniai ellátás nélkül élni, szennyezett vízzel körülvéve, amitől betegek lesznek. Ha nincs élelmük és ivóvizük, a betegség még gyorsabban terjed, és meg kell őket menteni. Nagyon sürget az idő, és nagyon aggasztó a jelenlegi állapotuk” – mondta a Nemzetközi Migrációs Szervezet misszióvezetője.

A táborba kerülők szerencsésnek számítanak. Egy menekültügyi szervezet felmérése szerint 2015 első negyedévében háromszázan haltak meg a tengeren éhezés és ivóvízhiány miatt, ráadásul sokszor a megmentőik is rosszul bánnak velük. „Egy kis csónakon indultunk el, és körülbelül két hónapba telt az út Thaiföldig. Ott elfogtak minket, azt hiszem, a tengerészetük volt. Ezután a csónakban fogva tartottak minket. Amikor ennivalót és vizet kértünk tőlük, csak keveset adtak. Amikor többet kértünk, megvertek. Húsz napig tartottak így” – mesélte ez a mianmari menekült.


Thaiföld, Malajzia és Indonézia partjai közelében azonban az ENSZ szerint még több ezer mianmari menekült hánykolódik a nyílt vízen, mert a célországok már nem hajlandóak őket befogadni. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége rendkívüli ülést készül összehívni az ügyben, egy malajziai miniszter pedig arra szólította fel a mianmari kormányt, hogy tegyenek lépéseket a muszlim kisebbség védelme érdekében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!