2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Megvan Schulz utódja

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 15:50, frissítve: csütörtök 17:26

Andrea Nahles frakcióvezető válthatja Martin Schulzot a Németország Szociáldemokrata Pártja élén, a jelenlegi pártelnök pedig külügyminiszter lehet az új Merkel-kormányban. Andrea Nahles a közelmúltban szenvedélyes érvelt a nagykoalíció mellett, de a januári küldöttgyűlésen nem kímélte a leendő koalíciós partnert.

Egy gyerekdallal lepte meg képviselőtársait Andrea Nahles 2013 szeptemberében a német parlamentben. A szociáldemokrata politikus így tiltakozott a második, konzervatív-liberális Merkel-kormány ellen, a politikai változás mellett. A temperamentumos Nahles idén januárban, a nagykoalícióról döntő pártnapon azt is bebizonyította, hogy nem csak az énekléshez van hangereje. „Emberek, azzal még nem adjuk fel az SPD-t, ha úgy döntünk, hogy másokkal együtt kormányzunk! És ha azt mondjátok, hogy a múltban ezt nem csináltuk elég jól, és nem védtük eléggé az álláspontunkat, akkor igazatok van” – fogalmazott.

Nahles, aki csaknem harminc éve tagja a pártnak, a harmadik Merkel-kormányban pedig munkaügyi és szociális miniszter volt, ezután lehülyézte Alexander Dobrindtot, a jövendőbeli koalíciós partner Keresztényszociális Unió egyik vezetőjét. Végül sikerült meggyőznie a küldötteket, akik kis többséggel ugyan, de a nagykoalíciós tárgyalások folytatása mellett döntöttek.

Az SPD a héten már meg is egyezett a konzervatívokkal a közös kormányzásról, Andrea Nahlesből pedig hamarosan pártelnök lehet. Martin Schulz ugyanis bejelentette: ha a párttagság is jóváhagyja a nagykoalíciót, lemond az elnöki posztról, és a frakcióvezetőt javasolja utódjának.

A 460 ezres párttagság jóváhagyása azonban erősen kérdéses, főleg a fiatalabbak ellenzik az újabb koalíciót.

„A párton belül megoszlanak a vélemények, de optimisták vagyunk, hiszen jó eredménnyel zártuk a koalíciós tárgyalásokat, és így léphetünk a tagság elé. Bízunk abban, hogy meg tudjuk győzni a tagjaink többségét, és beléphetünk a koalícióba” – mondta Martin Schulz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!