2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Megtriplázzák a menekültek mentésére szánt pénzt

2015. április 24., péntek 16:50, frissítve: péntek 17:24

Megháromszorozza az Európai Unió a menekültek tengeri mentésére szánt pénzt. A többi között erről döntöttek az uniós állam- és kormányfők csütörtöki rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon.

Jelentős forrásokat csoportosít az Európai Unió arra a célra, hogy még több bajba került embert mentsenek ki a Földközi-tengerből. Az uniós állam- és kormányfők úgy döntöttek, hogy annyi pénzt áldoznak erre a célra, mint amennyit az olasz kormány költött egyéves, de már befejeződött, Mare Nostrum nevű akciójára. Ezenkívül több tagállam légi és vízi járműveket is felajánlott. „A Triton misszióra elkülönített alapok százhúszmillió euróra nőnek, ami így megfelel annak az összegnek, ami a Mare Nostrum számára volt elkülönítve. Úgy éreztük, hogy a kétszeres emelés is elégséges, de végül megháromszoroztuk az eddigi forrásokat, így elértük a Mare Nostrum szintjét. Nagyon örülök, hogy az állam- és kormányfők többsége bejelentette eszköz-hozzájárulását is, ez hajókat, helikoptereket jelent, így meg tudjuk erősíteni a fizikai és személyzeti erőforrásokat – jelentette ki a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A megelőző intézkedések között szerepel, hogy a csempészhajókat még Líbiában elpusztítsák. Ehhez azonban vagy a líbiai kormány felkérésére, vagy az ENSZ felhatalmazására van szükség. „A vezetők arra kérték a külügyi főképviselőt, hogy javasoljon intézkedéseket a csempészhajók felkutatása és megsemmisítése érdekében. Természetesen ez összhangban lesz a nemzetközi joggal az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Fokozzuk az együttműködést a csempészhálózatok elleni munkában az Europollal, és bevándorlási tisztviselőket telepítünk a harmadik országokba – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A tagállamok útjára indítottak egy kezdeményezést: önkéntes alapon évi ötezer menekültet fogadnának be összesen az egyes államok, elsőként Franciaország jelezte, hogy ötszáz-hétszáz menekültnek biztosítana új otthont. Az ENSZ adatai szerint tavaly több mint kétszázezer menekült kelt át a Földközi-tengeren.

Újabb menekültek értek partot

Közben újabb nyolcvannégy menekült érkezett egy szicíliai kikötőbe. A határőrök mindenkivel kezet fogtak, többen térdre rogyva adtak hálát azért, hogy elérték Európát. Nyártól az unió az eddigi összeg háromszorosát költi arra, hogy a tengeren érkező menekültek, határsértők túléljék az utazást. „A Triton misszióra elkülönített alapot százhúszmillió euróra bővítjük. Az állam- és kormányfők többsége hajókkal, helikopterekkel támogatja a missziót, és a személyzet létszámát is bővíteni tudjuk” – közölte Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke.

Idén az első négy hónapban harmincötezren érkeztek Afrika felől, közülük ezernyolcszázan haltak meg. A tengeren érkezők közel fele nem megélhetési bevándorló, hanem valóban menekült, akik háború miatt kényszerülnek elhagyni hazájukat, Szíriát vagy éppen Szomáliát.

Bíróság előtt a kapitány

Cataniában bíróság elé állították annak a hajónak a kapitányát, amely kilencszáz emberrel a fedélzetén süllyedt el múlt hétvégén. A 27 éves tunéziai férfit és 25 éves szíriai beosztottját emberöléssel vádolják. Az olasz ügyészség szerint az embercsempészet haszna dollármilliókban mérhető Észak-Afrikában. „A nyomozásaink során feltérképeztük az embercsempészek hálózatát. Rivális bandák dolgoznak, és mindegyik több millió dolláros profitra tesz szert, csak azt nem tudjuk, hogy kikhez kerül a pénz” – mondta a palermói ügyész.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!