2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Megpróbálták elállni az ortodox pátriárka útját a karácsonyi ünnepségen

Hír TV

2018. január 7., vasárnap 19:27, frissítve: vasárnap 19:45

Vízkereszt napján a Jordán folyó partján is megemlékeztek Jézus megkereszteléséről. A görög ortodox vallás hívei tegnap a karácsonyt ünnepelték. Éjfélkor a betlehemi Születés Templomában tartott misét a jeruzsálemi görög ortodox pátriárka. A szertartást előtt a palesztinok megpróbálták megakadályozni, hogy a pátriárka eljusson Betlehembe.

Harmincnégy gyermeket keresztelt meg Ferenc pápa a vatikáni Sixtus-kápolnában. II. János Pál pápa vezette be azt a szokást, hogy a pápa Vízkereszt napján gyerekeket kereszteljen meg, amihez később Benedek és Ferenc pápa is ragaszkodott. A pápa arra kérte a szülőket és keresztszülőket, hogy hitben neveljék fel a gyerekeket.

Vízkeresztkor a keresztény hívők Jézus megkeresztelésére is emlékeznek. A hívők Jordán folyó partjához vonultak, majd ott merítkeztek meg annak vizében, ahol azt valaha Jézus is tette.

„Jézus üzenete innen, a Jordán folyótól származik, ennek alapján arra sürgetjük az egész világot, hogy a békében egyesüljünk, és biztonságban és nyugalomban élhessünk” – mondta egy jerikói arab keresztény. Qasr al-Yahud Ciszjordánia megszállt övezetében található, mindössze félórás autóútra Jeruzsálemtől.

A Vízkereszttel egy időben a Julianus-naptárt alkalmazó ortodox keresztények a karácsonyt ünneplik. A Betlehemben tervezett szombat éjféli misét incidens előzte meg.

„Áruló, áruló!” – ezt skandálták azok a palesztin tüntetők, akik megpróbálták eltorlaszolni az utat, amelyen keresztül III. Teofil jeruzsálemi ortodox pátriárka autókonvoja tartott Betlehembe. Dühüket az váltotta ki, hogy a görög ortodox egyház ingatlanokat adott el Kelet-Jeruzsálemben zsidó telepeket bővítő izraeli cégeknek.

„Tiltakozunk a pátriárka látogatása miatt, nem akarjuk, hogy részt vegyen a karácsonyi ünnepségen. Ez árulás, hiszen Jeruzsálemben és más településeken is a mi földünket adták el” – közölte egy palesztin tüntető, akinek társai kövekkel és vizespalackokkal dobálták, öklükkel csapkodták az autókat és betörték az egyik jármű hátsó szélvédőjét. A görög ortodox egyház, amely az egyik legnagyobb földtulajdonos a Szentföldön, azzal védekezik, hogy hatalmas adósságát kellett rendeznie, ezért volt kénytelen a földeket eladni.

II. Teofil épségben megérkezett a betlehemi Születés Templomába, amelyet azon a helyen emeltek, ahol a bibliai hagyomány szerint Jézus Krisztus megszületett. A pátriárka által bemutatandó éjféli misén Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vett. A görög ortodox egyháznak világszerte csaknem 200 millió híve van. Az Izraelben és a palesztin területeken élők számát mintegy 90 ezerre becsülik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!