2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Meglőttek két rendőrt, miután elismerték a visszaéléseket

2015. március 12., csütörtök 11:42, frissítve: szombat 15:35

Meglőttek két rendőrt Fergusonban. Az amerikai városban azután csaptak össze újra a tüntetők az egyenruhásokkal, hogy az igazságügyi minisztérium jelentése is elismerte a rendőrségi visszaéléseket. A hivatalos statisztikák szerint a feketéknek kétszer nagyobb esélyük van arra, hogy erőszakosan lépjenek fel ellenük a rendőrök – ráadásul a 21 ezres városban csak három fekete rendőrségi alkalmazott volt.

A feketék élete is számít. Ezzel a szlogennel tüntettek több százan a fergusoni rendőrőrs környékén csütörtök este. A rendőrök több embert őrizetbe vettek, negyedórával éjfél után aztán lövések dördültek. Szemtanúk szerint a tüntetők irányából lőttek az épület felé. „Én egy rendőrt láttam, aki a földön feküdt a kiabálás után, de a többiek azt mondták, hogy két rendőr sebesült meg” – mondta egy szemtanú.

A demonstráció azután kezdődött, hogy az igazságügyi minisztérium kiadta a jelentését a tavaly augusztusi Michael Brown-gyilkosságról. Ő volt az a fegyvertelen fekete tinédzser, akit egy fehér rendőr lőtt agyon fényes nappal, aztán a holttestet öt órán át ott hagyták az utcán. A washingtoni jelentés elismerte, hogy a fergusoni rendőrségen faji megkülönböztetés van. Michael Brownnak a statisztikák szerint kétszer akkora esélye volt, hogy rendőri erőszak áldozata legyen, mint egy fehér embernek. A jelentés miatt a rendőrfőnök és a városigazgató is lemondott.

„A fergusoni városi tanács március 19-i határidővel elfogadta Thomas Jackson rendőrfőnök lemondását. Az utódját nem helyi, hanem országos szinten keressük. Ahogy önök is tisztában vannak vele, az igazságügyi minisztérium egy héttel ezelőtti jelentése alapján számos változtatásra van szükség, hogy a rendőrség együtt tudjon működni a sokszínű helyi közösséggel” – mondta James Knowles polgármester, aki ugyanakkor közölte, nem mond le, hiába követelik ezt sokan.

Az amerikai elnök közben egy rádiónak úgy nyilatkozott, a fergusoni faji diszkrimináció nem egyedülálló az amerikai rendőrségeknél, ezért több fekete rendőrre van szükség. Múlt pénteken, a wisconsini Madisonban ölt meg egy fehér rendőr egy fegyvertelen fekete tinédzsert. Becslések szerint évente 900 fekete válik rendőri brutalitás áldozatává Amerikában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!