2021. március 7.,
vasárnap, Tamás napja

Meglepetés a légtérben

Hír TV

2018. március 23., péntek 18:34, frissítve: péntek 19:25

Hetven év óta először repülhetett át izraeli utasszállító gép Szaúd-Arábia légterén. Az Új-Delhi–Tel-Aviv járatot továbbiak is követhetik a jövőben. A szaúdi diplomáciai nyitás oka, hogy őket és a zsidó államot is egyre jobban aggasztja a közös ellenség, Irán közel-keleti befolyásának növekedése.

Most először érkezhetett indiai repülőgép az izraeli Ben Gurion reptérre úgy, hogy előtte nem kellett kétórás kerülőt tennie Etiópia fölött.

Az Air India Új-Delhi–Tel-Aviv járata egyenesen átrepült Szaúd-Arábia légterén – amely hetven évig, vagyis a kereskedelmi repülés ottani kezdete óta zárva volt a zsidó államba tartó gépek előtt.

Ez egy csodálatos esemény, az Air India évtizedek óta nem repült Izraelbe. Remélem, hogy ez csak tovább javítja a már amúgy is elképesztően jó kapcsolatunkat Izraellel – örvendezett India izraeli nagykövete, Pavan Kapoor.

A váratlan fordulat után a zsidó állam már arra számít, hogy hamarosan az izraeli légitársaságok is használhatják a szaúdi légteret.

Ez történelmi pillanat. Az Air India járata elsőként köti össze a zsidó állam és a legfontosabb arab állam, Szaúd-Arábia légterét. Biztos vagyok benne, és azt kívánom, hogy a légtér teljesen megnyílik, az El Al és más izraeli légitársaságok előtt is, hogy ők is közvetlenül repülhessenek Szaúd-Arábia fölött – mondta az izraeli közlekedési miniszter, Jiszrael Kac.

A történelmi lépés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Szaúd-Arábia hivatalosan elismerné a zsidó állam létezését. Izrael úgy tartja, a szaúdi diplomáciai nyitás fő oka egyszerűen az, hogy mindkét országot egyre jobban aggasztja a közös ellenségük, Irán terjeszkedése a Közel-Keleten.

Teherán a térség háborúiba és belpolitikai konfliktusaiba beavatkozva azon dolgozik, hogy egy egészen a zsidó államig elérő, összefüggő befolyási övezetet alakítson ki a régióban.