2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Megkezdték a sebesült civilek elszállítását Gutából

Hír TV

2017. december 28., csütörtök 17:40, frissítve: csütörtök 17:42

A damaszkuszi kormány nemzetközi nyomásra engedélyezte a sebesültek elszállítását, amiért cserébe az iszlamisták fogságba esett kormánykatonákat engednek el. Az ügyletet a Nemzetközi Vöröskereszt ellenőrzi.

Sebesült gyermekek várakoznak a Vörös Félhold egy mentőautójában. Damaszkusz Guta nevű elővárosában a szíriai háború kezdetén 1 millióan éltek. Mára alig három-négyezren maradtak a rommá lőtt negyedben, amelyet az al-Kaidához köthető iszlamista csoportok ellenőriznek. Őket a szír kormány terroristáknak tartja.

Szíria nyugati részén a kormányerők már felszámolták orosz és iráni segítséggel az Iszlám Állam állásait. A megmaradt iszlamista milíciák kelet-szíriai településeket kezdték támadni. Kiszorításuk Gutából csak idő kérdése, amit ők is tudnak. A szélsőséges fegyveresek civilek közé próbálnak vegyülni, hogy átjussanak az ostromgyűrűn. Ezért a polgári lakosság kimenekítését a szír kormány halogatja, bár nemzetközi nyomásra engedélyezte többtucatnyi sebesült evakuálását.

„A nemzetközi humanitárius jog szerint a civileket meg kell védeni az ellenségeskedésektől, biztosítani kell számukra az orvosi ellátást, és a Nemzetközi Vöröskereszt nem engedheti meg, hogy a humanitárius mentőakció végrehajtása alkualap legyen” – közölte a Nemzetközi Vöröskereszt szíriai megbízottja. A magasztos elvekkel szemben a valóság az, hogy a gutai sebesültek elszállítása egy alku része. A civilekért cserébe az iszlamisták foglyokat, vélhetően kormánykatonákat engednek szabadon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!