2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Megkezdődtek a német koalíciós tárgyalások

Hír TV

2018. január 7., vasárnap 12:40, frissítve: vasárnap 13:05

A Kereszténydemokrata Unió, a bajor Keresztényszociális Unió és a Német Szociáldemokrata Párt küldöttsége a tervek szerint öt napon keresztül tárgyal a kormányzati együttműködésről. Ha sikerül megállapodniuk, húsvétra lehet új kormánya Németországnak.

Megkezdődtek a nagykoalíciós egyeztetések Berlinben. Öt napon át a Kereszténydemokrata Unió, a Keresztényszociális Unió és a Német Szociáldemokrata Párt 13-13 fős küldöttsége folytat előzetes egyeztetést egy újabb közös kormány megalakításáról. A házigazda baloldal elnöke szerint megvan a kellő akarat a konstruktív pártbeszédhez.

Bárhogy nézzen is ki az új német kormány, bármilyen összeállítású legyen is, abban reménykedem, hogy új politikát találunk az új időre, amelyben élünk, és abban meg is tudunk állapodni. Ebben a szellemben irányítjuk a tárgyalásokat nyíltan és konstruktívan. Szociáldemokrataként boldogok vagyunk, hogy vendégül láthatjuk a CDU-t és a CSU-t. Egy dolog világos a szociáldemokrata párt számára: nem húzunk semmilyen vörös vonalat, de annyi vörös politikát akarunk keresztülvinni Németországban, amennyit csak lehet –nyilatkozta Martin Schulz, az SPD elnöke.

A szociáldemokraták január 21-én rendkívüli kongresszuson döntenek majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a 450 ezres tagságú SPD pártszavazással dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a konzervatív pártokkal. Angela Merkel német kancellár derűlátó a tárgyalások kimenetelét illetően.

Úgy vélem, sikerrel járunk. Gyorsan kívánunk dolgozni, mindig szem előtt tartva, amit a német polgárok elvárnak a politikusoktól: hogy megoldják a problémáikat, és hogy a polgárok részeseivé tudjanak válni az országnak. Optimistán vágok a tárgyalásoknak, ugyanakkor világos, hogy rengeteg munka vár ránk a következő napokban. De állunk elébe, hogy jó eredményt érjünk el – mondta Angela Merkel.

A bajor miniszterelnök úgy véli, nem szabad túllépni az egyeztetés lezárására kijelölt határidőt, január 12-ét.

Nem akarjuk elveszíteni az értékeket, amelyekért kiállunk, ugyanakkor nem hiszem azt, hogy bárkinek is rögzített feltételekkel kellene tárgyalásokba bocsátkoznia. Ezzel szemben együtt kell megbeszélnünk az ügyeket és elérnünk jó eredményt. Újra mondom: megállapodást kell kötnünk – szögezte le Horst Seehofer.

A megbeszéléseket 15 téma köré csoportosítják. A többi között szó lesz a gazdaságról, a közlekedésről, a bürokráciáról, valamint a migrációról és az integrációról is. Az új kormány várhatóan húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005–2009-es és a 2013–2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével és a negyedik Merkel-kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!