2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Megkezdődött a katalán regionális választás

Hír TV

2017. december 18., hétfő 12:21, frissítve: hétfő 12:45

Az előzetes szavazatok leadásával kezdődött meg a katalán regionális választás. A spanyol tartományban csütörtökön szavaznak a helyi parlament összetételéről, ezzel arról is, hogy a továbbiakban függetlenségpárti vagy elszakadásellenes politikát folytatnak majd Katalóniában. A helyi parlamentet az október 1-i függetlenségi népszavazás után függesztette fel a madridi parlament. A volt katalán elnök kormányának négy tagjával együtt Brüsszelben tartózkodik.

A Belgiumban élő katalánok adták le az első szavazatokat a csütörtöki regionális parlamenti választásokra. A külföldi voksokat december 17-e és 19-e között várják a spanyol képviseleteken.

„Szerintem nagyon fontos, hogy eljöjjünk szavazni, mert ez az egyik első esélyünk arra, hogy kifejezzük magunkat. Ezt, mondjuk, már 2015. szeptember 27-én megtettük, de azok regionális választások voltak, amikor próbáltunk népszavazást elérni, és ezt sikerült is. Persze nem kaptunk meg minden garanciát, amit akartunk, és most itt a lehetőségünk, hogy kimondjuk, mit akarunk Katalóniában” – mondta egy uniós hivatalnok.

Brüsszel különösen fontos helyszínné vált a katalán politikai válságban, a leváltott tartományi elnök és kormányának négy tagja a belga fővárosba távozott az ellenük kiadott, majd később visszavont elfogatóparancs elől. Carles Puigdemont egy belga kocsmában kampányolt.

„Nem adjuk fel, nem hagyjuk, hogy a 155-ös cikkely által generált ideológiai ellentét miatt fel kelljen adjuk, hogy mi egy szabad ország vagyunk. Mindenki tudja, hogy ezek az eszközök segítik azt, hogy egy ország egymaga boldoguljon, a katalánok meg képesek erre” – mondta a volt katalán tartományi elnök, Carles Puigdemont. 

A közvélemény-kutatások szerint a választások eredménye nem fogja megoldani a tartomány politikai válságát, mivel az autonómiáért harcoló, valamint a spanyol egységet támogató pártok szinte fej fej mellett haladnak.

 

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!