2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Mégis újra nagykoalíció alakulhat Németországban

Hír TV

2017. november 24., péntek 18:54, frissítve: péntek 20:57

A Szociáldemokrata Párt úgy döntött, hogy hajlandó egyeztetni az Angela Merkel vezette kereszténydemokratákkal. Az első tárgyalást december elején tarthatják, miután a német államfő befejezi az egyeztetéseket a szövetségi parlament pártjaival.

Maratoni éjszakai tárgyalássorozat után, egy rövid sajtótájékoztatón jelentette be Martin Schulz, a szociáldemokraták vezetője, hogy mégis hajlandó tárgyalni Angela Merkellel és a kereszténydemokratákkal a német kormányalakítás jövőjéről. Schulz Frank-Walter Steinmeier államfővel folytatott tárgyalása után nyitott újra a kereszténydemokraták felé. A szocdemek nélkül ugyanis csak kisebbségi kormányt alakíthatna Angela Merkel.

„Egy azonban biztos: ez nem jelent semmilyen automatizmust. Akármit hoznak is a jövőbeli tárgyalások, akármilyen formában veszünk részt a kormányalakításban, a végső döntést a párt bázisának kell meghoznia. Szavazással fogunk dönteni róla” – erősítette meg Martin Schulz pártvezető.

A szeptemberi választásokon a szociáldemokraták csupán a szavazatok 20,5 százalékát kapták meg, amellyel támogatottságuk történelmi mélypontra süllyedt. Martin Schulz azóta konzekvensen kiállt amellett, hogy pártjának ellenzékbe kell vonulnia. Még pár nappal ezelőtt is arról beszélt, hogy inkább jöjjenek új választások, mint egy új nagykoalíció. Pártján belül azonban egyre többen gyakoroltak rá nyomást, hogy változtassa meg az álláspontját. Úgy tűnik, maga Frank-Walter Steinmeier német államfő is.

Közben két másik elismert szociáldemokrata politikus nyílt levélben fordult a szociáldemokraták frakcióvezetőjéhez, Andrea Nahleshez, amelyben azt szorgalmazza, hogy a párt ne csak a kereszténydemokratákkal, hanem a zöldekkel is kezdjen tárgyalásba egy új „kreatív megoldásról”, egy még a nagykoalíciónál is nagyobb együttműködésről, amit a német sajtó csak Kenya-koalíció néven emleget a pártok színei miatt.

Angela Merkel Brüsszelben reagált a berlini eseményekre. „Nyilván megkapjuk a kérdéseket, hogy mégis mi folyik Németországban, de mindenkit biztosíthatok afelől, hogy a megbízott német kormány változatlanul elkötelezett az uniós szerepvállalásban” – mondta a német kancellár.

A tárgyalások jelenlegi állása azt mutatja, az idén már nem lesz új kormánya Németországnak. Bár az államfő az SPD álláspontjára reagálva már jövő csütörtökre közös tárgyalásra hívta Angela Merkelt, Martin Schulzot és Horst Seehofert, az új kormány megalakítása hetekig húzódhat.

A Hír Televíziót Berlinből Diseri Dóra tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!