2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mégis nyilvánossá válnak a Kennedy-akták

Hír TV

2017. október 29., vasárnap 13:05, frissítve: vasárnap 13:10

Donald Trump ezt szombaton, twitter-üzenetében tudatta.

Mégis nyilvánosságra hozatja az 1963-as Kennedy-gyilkosság összes, még mindig titkosított dokumentumát Donald Trump amerikai elnök. Az amerikai nemzeti levéltár csütörtökön éjjel a honlapján 2800 dokumentumot hozott nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosságról, de a titkosítottakat nem.

Donald Trump tegnap Twitter-üzenetében tudatta, hogy nyilvánosságra hozatja a Kennedy-gyilkosság összes, még mindig titkosítás alatt álló dokumentumát. A kivételek csupán azon iratok lesznek, amelyek ma is élő személyek nevét és lakcímét tartalmazzák.

Trump azzal indokolta döntését, hogy meg kell teremteni az átláthatóságot és véget kell végre vetni az összeesküvés-elméleteknek. Az elnök a bejelentés előtt tanácskozott az FBI, a CIA és más nemzetbiztonsági szervezetek vezetőivel.

Ezek a vezetők korábban kifejezetten kérték, hogy az összes irat közül mintegy 300 feljegyzés, irat, illetve hangfelvétel továbbra is titkosítás alatt maradjon, mert azok érzékeny információkat tartalmaznak az ügynökségekről. Az elnök csütörtökön ezt még figyelembe vette, amikor ezek kivételével az utasítására 2800 dokumentumot tett fel a honlapjára az amerikai nemzeti levéltár a Kennedy-gyilkosságról. A kongresszus 1992-ben rendelte el, hogy 2017. október 26-áig nyilvánosságra kell hozni a nyomozás – eredetileg 75 évre titkosított – teljes anyagát.

Az Egyesült Államok történelmének egyik legnagyobb rejtélye és a közéletet a mai napig izgalomban tartó ügye John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök 1963-ban történt meggyilkolása. A merénylet elkövetőjét, Lee Harvey Oswaldot két nappal később egy Jack Ruby nevű szórakozóhely-tulajdonos lőtte le. A politikai gyilkosság körülményeit kivizsgáló Warren-bizottság 1964-ben arra a megállapításra jutott, hogy sem Oswald, sem Ruby nem volt része nagyobb összeesküvésnek.

Történészek és elemzők már tanulmányozzák a dokumentumokat, és abban reménykednek, hogy annak feldolgozása végre fény deríthet a Kennedy-gyilkosság részleteire.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!